Fotograf: Adam Bergman.

Kategori: Säkerhet

Lim: ”Jag tror starkt på STM”

Slutkonferensen för projektet STM Validation har i dag, tisdag, inletts på IMO:s högkvarter i London.

På tvådagarskonferensen informerar en rad talare om vilka lösningar som används och rapporterar även om tidiga resultat. I paneldiskussioner behandlas bland annat hur Sea Traffic Management påverkar säkerhet, effektivitet och miljön samt hur branschen ser på digitaliseringen.

Tror på STM

Kitack Lim, generalsekreterare för IMO, var inledningstalare.

– Jag tror starkt på STM och att det kommer att spela en viktig roll i en framtida digitaliserad sjöfartsbransch, sa han och fortsatte:

– Jag kommer att ge det så mycket support som jag kan.

Börjat bygga infrastruktur

Generaldirektör Katarina Norén på Sjöfartsverket berättade att man i Sverige redan har börjat bygga upp en infrastruktur med STM.

– Jag är övertygad om att det är framtiden för global sjöfart. Men det är upp till oss alla att bestämma på vilket sätt STM kommer kunna bidra till en säkrare och mer miljövänlig sjöfart.

– Vi har lett arbetet med STM Validation men är också väldigt tacksamma för all support och hjälp vi fått från hela världen i utvecklingen av detta projekt.

Sjöfartstidningen bevakar konferensen på plats och återkommer med fler rapporter.

 

Fakta: 

STM (Sea Traffic Management) Validation Project demonstrerar STM-konceptet med fullskaliga testbäddar både i nordiska havsområden och Medelhavet. STM Validation Project har en totalbudget på 43 miljoner euro och har pågått från 2015 till 2018. Projektet omfattar 300 fartyg, 13 hamnar, fem landbaserade centraler och 13 uppkopplade simulatorcentra inom European Maritime Simulator Network (EMSN).