Kryssningsfartyget AidaMar.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsutrustning | Säkerhet

Carnival-flottan med i STM

Hela Carnival Corporations flotta av kryssningsfartyg kopplas upp på Sea Traffic Management (STM).

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]raffic Management (STM).

Carnivals rederier Costa Cruises och Aida Cruises har redan tidigare ingått i Sea Traffic Management, STM Validation Project. Efter verifiering av resultaten har världens största kryssningsgrupp Carnival Corporation beslutat att ansluta resten av flottan till STM.

Fleet Operation Center

Costa utvecklade support för STM som en del av deras Fleet Operation Center-programvara Neptune. Denna nya funktion gör det möjligt för Carnival att interagera med andra STM-tjänster, hamnar och operatörer för shore centers samt evaluera förslag på reseoptimering från shore centers via den maritima digitala infrastrukturen, uppger Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Utbyte av färdplan

Som en del av detta upplägg delar Carnivals fartyg sin färdplan automatiskt med VTS-centraler längs rutten.

– Med våra Fleet Opreations Centres har vi ytterligare ökat säkerheten ombord på våra fartyg och med STM kan vi utnyttja lösningar för att dela färdplaner med alla andra STM-tjänster som ruttoptimering och VTS för att skapa delad situational awareness, säger Franco Caraffi, IT Director Carnival Maritime, som ingår i Information Technology Costa Group.

400 fartyg

Sjöfartsverket informerar att målet för STM Validation Project var att förse 300 fartyg med STM-funktionalitet. När hela Carnival-flottan inkluderas är antalet fartyg nu närmare 400. Övriga fartyg har utrustats med Wärtsilä Voyage, Furuno och Adveto som en integrerad del av deras ECDIS.

– Carnival Advanced Fleet Operation Center är ett bra exempel på hur ett skyddat ekosystem kan anslutas för att interagera med externa tjänster via STM. Costas bidrag till att föra STM framåt är ytterst värdefullt för projektet och den maritima industrin som helhet, säger Björn Andreasson, testbed manager för STM.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]