Fotograf: Wasaline

Kategori: Färjetrafik | Fartygsaffärer

Wasa Express såld

Kvarken Link har ingått avtal med UME Shipping i Förenade Arabemiraten om att sälja färjan Wasa Express.

Kvarken Link tar på våren leverans av nybygget Aurora Botnia som ersätter Wasa Express i maj 2021. Wasa Express överlåts till UME Shipping direkt efter att Aurora Botnia har inlett trafik för Kvarken Link-ägda Wasaline mellan Vasa och Umeå.

Nöjda med avtalet

– Vi är mycket nöjda med att vi lyckades ingå ett avtal med UME Shipping som har ett gott rykte om att underhålla och driva sina fartyg. De har satt en ny standard för färjedrift i Röda havet. Vi tror att UME Shipping delar våra värderingar i hur fartyg ska drivas och underhållas. Det är en viktig milstolpe att nå denna överenskommelse redan nu, vilket gör att vi kan fokusera på driften av det befintliga fartyget, samt på nybyggnadsprojektet, säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline. 

Batterisystem ombord

Kvarken Link uppger i ett pressmeddelande att Wasa Express kommer att trafikera i UME Shippings regi på Röda havet. Nyligen meddelade Rederi AB Gotland om försäljning av ropax-fartyget Gute till samma grupp.

– Med vårt senaste förvärv, Wasa Express, blir vi den första operatören med en batterihybridfärja i Röda havet. Förutom batterisystemet är fartyget utrustat med den senaste optimeringsutrustningen på marknaden, vilket effektivt minskar koldioxidavtrycket. Fartyget har underhållits på högsta nivå och erbjuder högsta passagerarkomfort. Vi ser fram emot att ta över Wasa Express och att fortsätta det fina samarbetet med Kvarken Link, säger Mohamed Badawy, styrelseordförande och ägare av UME Shipping.