Fotograf: Skangas

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö | Specialfartyg

Nytt LNG-avtal för Skangas

Skangas ska leverera flytande naturgas till LNG-drivna supplyfartyg som går i trafik på Nordsjön för Statoil. Gasen ska levereras med LNG-tankfartyget Coralius.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]levereras med LNG-tankfartyget Coralius.

Det nyligen underteckande avtalet uppges vara resultatet av en omfattande upphandlingsprocess och gäller från 1 april 2017 till slutet av 2020, med option på två plus två år. 

Längs norska kusten

Enligt avtalet ska den flytande naturgasen fraktas från Skangas produktionsanläggning i norska Risavika till terminaler i Mongstad, Florø and Kristiansund längs norska kusten. Från terminalerna ska LNG:n sedan distribueras till PSV-fartyg (platform supply vessels) som går i charter för Statoil. Det exakta antalet supplyfartyg som omfattas av avtalet mellan Skangas och Statoil framgår inte, men geografiskt uppges avtalet gälla mellersta och södra Norge medan energiföretaget Barents Naturgass sedan tidigare levererar LNG till Statoil-chartrade fartyg längre norrut.   

I det aktuella avtalet ingår dessutom att Skangas ska leverera flytande naturgas till de två LNG-drivna bogserbåtarna Borgøy och Bokn som Statoil chartrar till sin gasterminal på norska Kårstø.

”Ett erkännande”

– Vi ser det här avtalet som ett erkännande på vårt dagliga arbetet och en bekräftelse på vår goda relation till Statoil. Det är viktigt för oss att ha kunder som betonar nödvändigheten av mer hållbara operationer som möjliggör användandet av mer miljövänlig energi. Vi är beroende av föregångare för att utveckla marknaden för LNG och även för flytande biogas (LBG), säger Tor Morten Osmundsen, vd för Skangas, i en skriftlig kommentar.    

Skeppas med Coralius

LNG:n ska skeppas från Risavika med LNG-tankfartyget Coralius, som Sjöfartstidningen tidigare har skrivit om och som har beräknad leverans i början av 2017.

Coralius är beställd av Sirius Veder Gas AB, ett joint venture ägt av Anthony Veder Group och Sirius Rederi, och kommer efter leveransen att gå in i en lång timecharter för Skangas. Fartyget kommer då att opereras av Sirius Rederi.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]