Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Container | Ekonomi | Passagerarsjöfart

Mærsk säljer DFDS-aktier

A.P. Møller-Mærsk är på väg att sälja sin ägarandel på 31,3 procent i roro- och färjerederiet DFDS. Enligt Ritzau Finans har DFDS själva redan köpt motsvarande 12 procent av rederiets aktieinnehav, medan Lauritzen Fonden har köpt två procent. 

Mærsk-koncernen förvärvade aktierna i DFDS i samband med koncernens försäljning av Norfolk Line till DFDS i februari 2010. 

Ingen långsiktig ägare

– VI har hela tiden sagt att vi inte är någon strategiskt långsiktig ägare av en såpass stor aktiepost i DFDS, och att vi ville sälja aktierna när vi ansåg att den rätta tidpunkten var inne. Och nu har vi beslutat att den rätta tidpunkten är inne, säger Henrik Lund, Investor Relations-chef hos A.P. Møller-Mærsk till Ritzau Finans. 

Enligt Henrik Lund är det bland annat kursutvecklingen som gör att tiden nu är rätt för försäljning. DFDS-aktien har stigit med 45 procent sedan årsskiftet och kunde på onsdagen köpas för DKK 371 kronor. 

Miljardaffär

Det innebär att Mærsk-koncernens aktiepost på 4,66 miljoner aktier är värda DKK 1,73 miljarder, om man nu lyckas sälja samtliga aktier till det priset. 

– Vi har inte offentliggjort något minimipris. Förtjänsten beror på hur mycket marknaden är beredd att betala, säger Henrik Lund till Ritzau Finans. 

I ett pressmeddelande skriver DFDS att man kommer att annulera de aktier man köper i samband med A.P. Møller–Mærsks försäljning.