Fotograf: Stena Bulk

Kategori: Politik

Sju ur Stena Imperos besättning kan släppas

Sju personer ur besättningen på den beslagtagna tankern Stena Impero verkar släppas inom kort.

Iransk statlig tv uppger att de sju frias på humanitära grunder och ska kunna lämna landet ”snart”.

Stena Bulk skriver dock i ett uttalande att även om de under några dagar har vetat att frisläppandet av de sju är på gång så har de ännu inte har fått någon bekräftelse på att besättningsmedlemmarna har fått lämna fartyget.

Väntar på bekräftelse

Stena Bulk har vädjat till många berörda parter om att arbeta för att de totalt 23 besättningsmedlemmarna på Stena Impero ska få återvända till sina familjer. Rederiet försöker just nu säkerställa att de sju verkligen släpps.

– Vi är väldigt glada att svårigheterna för sju besättningsmedlemmar snart kan vara över och att de får återvända till sina familjer, med vi väntar på officiell bekräftelse på datum för frisläppandet, säger Erik Hånell, vd för Stena Bulk.

Minimibesättning kvar ombord

Rederiet uttalar vidare att man ser detta som ett positivt steg mot frisläppandet av hela besättningen, vilket hela tiden har varit rederiets primära fokus och föremål för oro. Stena Bulk skriver också att 16 ur besättningen stannar kvar ombord enligt flaggatstens MSMC-regler för minimibesättning för säker operation av fartyget.