Fotograf: Stena Bulk

Kategori: Politik

Svenskägd tanker beslagtagen av Iran

Tankfartyget Stena Impero, som seglar under brittisk flagg, har uppenbarligen beslagtagits av Iran. 

Stena Bulk och Northern Marine Management informerar att mindre militära farkoster och en helikopter närmade sig tankfartyget Stena Impero på internationellt vatten på eftermiddagen den 19 juli då hon var på genomfart i Hormuzsundet. Därefter ändrade fartyget oväntat kurs och började gå norrut mot Iran. Fartyget var på resa till Jubail i Saudiarabien.

Ingen kontakt

Stena Bulk uppger vidare att man inte har lyckats etablera kontakt med Stena Impero och att besättningen inte längre har kontroll över fartyget.

– Det finns 23 personer ombord av indisk, rysk, lettisk och filippinsk nationalitet. Ingen har rapporterats skadad och besättningens säkerhet och välmående är fortsättningsvis vårt primära fokus. Vi är i kontakt med både svenska och brittiska regeringensmyndigheter för att lösa situationen, säger Erik Hånell, vd för StenaBulk, i ett uttalande.

Enligt nyhetsbyrån AFP uppger det iranska revolutionsgardet att en svenskägd brittisk tanker har beslagtagits av Iran. Enligt uppgift ska Stena Impero ha tagits till Bandar Abbas.

För ankar

I dag, lördag, har Stena Bulk på eftermiddagen uppdaterat sin hemsida med en rapport från den lokala representanten i regionen.

Rederiets försäkringsbolag i regionen har varit i kontakt med chefen för marina frågor i hamnen i Bandar Abbas enligt vilken besättningsmedlemmarna i Stena Impero är vid god hälsa och att tankern ligger för ankar vid den närliggande ankarplatsen Bandar Bahonar.

Vidare uppges att chefen för marina frågor har sagt att en formell begäran kan göras för att besöka besättningsmedlemmarna och fartyget. Försäkringsbolagen har också underrättat att chefen för marina frågor har bekräftat för dem att hittills har inga instruktioner tagits emot om vad som ska hända med fartyget.