Fotograf: Trelleborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | RoRo

Rekordvolymer i Trelleborgs hamn

Antalet enheter i Trelleborgs hamn har ökat kraftigt under 2019 och nådde nya rekordnivåer.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ådde nya rekordnivåer.

Den uppåtgående trenden håller i sig i Trelleborgs hamn och antalet enheter har ökat stadigt sedan 1989, framgår det i ett pressmeddelande.

Marknadsledare i Polentrafiken

Inte mindre än 1.230.850 enheter passerade genom Trellborgs hamn 2019, vilket, enligt hamnen, innebär att man befäster sin position som Skandinaviens största roro-hamn. Ökningen jämfört med året innan är 7,7 procent. Trelleborgs Hamn uppger också att hamnen numera är marknadsledande i trafiken till och från Polen.

– Nyckeln till vår fortsatt goda utveckling är att vi jobbar nära och tillsammans med våra tre rederikunder för att utveckla trafiken och kan på så sätt vara effektiva och erbjuda den bästa servicen, säger vd Jörgen Nilsson, Trelleborgs Hamn AB.

Resandet förändras

Tillväxten har genererats bland annat av lastbilar och trailers som ökat med 4,9 procent. Antalet personbilar har ökat med 13,2 procent och järnvägsvagnarna med 24,8 procent eller 4.000 vagnar.

– Att personbilstrafiken har ökat markant är en naturlig del i att resandet har förändrats, då man gärna väljer sjövägen som är det mest miljömässiga sättet att resa. Den svenska kronan i förhållande till euron är säkert också en bidragande orsak till ökningen. Trelleborgs Hamn ska bibehålla och stärka sin position som Östersjöns effektivaste och klimatsmartaste hamn i ständig utveckling och vi har varit delaktiga och aktivt arbetat med olika aktörer för att få till en ökad volym av tågtrafiken. Här har vi ytterligare ett gott exempel på den unika kombination av sjöfart, väg och järnväg som Trelleborgs Hamn kan erbjuda, säger Jörgen Nilsson.

Bra resultat

– Det nya decenniet har precis börjat och Trelleborgs Hamn ser fram emot spännande år framöver. Utbyggnaden och flytten av hamnen till det nya området i sydost pågår för fullt, färjeläge 13 och 14 beräknas vara klara Q2 2020 och samtidigt påbörjas byggandet av färjeläge 11 och 12. Resultatet för 2019 är inte färdigt ännu, men vi kan utlova ett riktigt bra resultat, avslutar Jörgen Nilsson.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]