Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart

Rekordmånga turnaround-anlöp i Stockholm

Kryssningspassagerarna är viktiga för turistnäringen i Stockholm, spenderar årligen en halv miljard kronor.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] en halv miljard kronor.

Det sista kryssningsanlöpet i Stockholms Hamnar för säsongen 2016 gjordes den 13 oktober av AidaMar. Därmed har 230 kryssningsfartyg med sammanlagt 490.000 passagerare besökt Stockholm eller Nynäshamn under året.

Antalet så kallade turnaround-anlöp, där en kryssning påbörjas och/eller avslutas i Stockholm, var rekordhögt med 57 fartyg. Dessa är speciellt attraktiva för turistnäringen, eftersom passagerarna då ofta spenderar en extra dag och natt i land.

”Viktig del”

– Kryssningsresenärerna spenderar sammanlagt över en halv miljard kronor på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm och är därför en viktig del i den totala turistnäringen, konstaterar Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

Ny gångbrygga

I Nynäshamn invigde Stockholms Hamnar inför årets kryssningssäsong en så kallad ”Seawalk”, som hamnen påpekar att är en i stort sett unik lösning. Denna 260 meter långa gångbrygga vecklas ut till fartyget likt en tumstock. Gångbryggan användes vid 16 anlöp och blev mycket uppskattad inte minst av passagerarna som nu snabbare och smidigare kom iland och tillbaka ombord.

– Seawalk är en flexibel gångbrygga som används istället för mindre transportbåtar, säger Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig kryssningar på Stockholms Hamnar.

Inför säsongen 2017 är redan 273 kryssningsfartyg inbokade till Stockholms Hamnar. Av dessa är 74 turnaroundfartyg.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]