Mein Schiff 3 på ingående till Göteborg under onsdagsmorgonen med Vinga fyr i bakgrunden.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart

Rekordmånga anlöp i vintertid

Ett rekordstort antal kryssningsanlöp väntas till Visby, Stockholm, Göteborg och Köpenhamn under årets vintersäsong.

Under onsdagen gästades Göteborgs hamn av tyska TUI Cruises fartyg Mein Schiff 3, vilket innebar starten på vintersäsongen för kryssningstrafiken i Sverige. Under vintern väntas fyra anlöp till Göteborg, vilket är bland det högsta på många år.

Mein Schiff 3 gör ytterligare ett anlöp den 13 december, brittiska Saga Cruises anlöper med Spirit of Discovery på annandag jul och så gör Fjord Lines färja Stavangerfjord en specialkryssning från Kristiansand till Göteborg över nyår.

Anlöp i både Visby och Köpenhamn

Även CMP, Copenhagen Malmö Port AB, förväntar sig nya rekordsiffror under denna vintersäsong. Enligt ett pressmeddelande räknar CMP med cirka 50.000 passagerare och 18 kryssningsanlöp i Köpenhamn och Visby mellan november 2023 och januari 2024 – en period som normalt är lågsäsong. I december räknar CMP med sju julanlöp i Köpenhamn och två i Visby. Vidare förväntas två kryssningsfartyg besöka Köpenhamn på nyårsafton.

– CMP arbetar med alla intressenter på destinationerna, kryssningsrederier, CruiseCopenhagen, Cruise Baltic och andra hamnar i regionen för att skapa produkter och erbjudanden som speglar de olika tiderna på året. Vårt mål är att fortsätta förlänga säsongen till höst-, vinter- och vårmånaderna som ett komplement till den redan framgångsrika sommarsäsongen och skapa en helårssäsong. Vi är bara i början av det här arbetet, men vi ser ett stort intresse från kryssningsrederierna och det ger oss motivation till att fortsätta vårt arbete, säger Luis De Carvalho, Commercial Cruise Director, Copenhagen Malmö Port i pressmeddelandet.

Anlöp varje månad i Stockholm

Flitigaste besökaren i Köpenhamn är tyska Aida Cruises AidaNova som gör sju anlöp i Köpenhamn under perioden november 2023 och januari 2024, samt Hanseatic Nature som gör tre anlöp i Köpenhamn och två anlöp i Visby. Samma fartyg kommer även att göra fem anlöp i Stockholm under vintersäsongen med ett första den 14 december till dagen efter. Därefter kommer fartyget ligga i Stockholm under nyårshelgen, samt den 6 januari, 13 februari och 23 mars. Det innebär att Stockholm har kryssningsanlöp under varje månad fram till april, då sommarsäsongen inleds den 16 april genom ett besök av tyska AidaMar.