Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Nytt kryssningsrekord i Stockholm

När kryssningssäsongen i Stockholm avslutas idag har sammanlagt över en halv miljon kryssningsresenärer besökt huvudstaden.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rer besökt huvudstaden.

Marco Polo, som idag, onsdag, ankrade på redden utanför Nynäshamn, är säsongens sista kryssningsfartyg i Stockholms Hamnar.

Passagerarrekord

Även om antalet anlöp med kryssningsfartyg i år var något lägre i Stocholms Hamnar än under de senaste åren har hamnen aldrig tidigare besökts av ett så stort antal kryssningsresenärer. Under säsongen april till oktober noterar hamnen 247 anlöp med 530.000 passagerare. Stockholms Hamnar sätter dessutom nytt rekord i antal så kallade turnaround. Under säsongen har sammanlagt 53 anlöp gjorts där passagerarna inlett och/eller avslutat sin kryssning i Stockholm.

– Turnarounds är extra viktiga för turistnäringen och innebär att passagerare inleder och/eller avslutar sin kryssning här och därför ofta väljer att spendera en extra dag och natt i land, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

Halv miljard

Kryssningsanlöpen uppges vara av stor betydelse för regionen ekonomiskt.

– I år beräknas kryssningsresenärerna sammanlagt ha spenderat över en halv miljard kronor på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm. Kryssningsturismen bidrar stort till besöksnäringen och är betydelsefull för våra fortsatta satsningar inom privatresesegmentet, säger Caroline Strand, chef Marknad och Analys på Stockholm Visitors Board.

Lämnar avfall iland

Hamnen uppger att runt 70 procent av fartygen lämnade sitt avloppsvatten iland i Stockholm under denna säsong. Vidare påpekar hamnen att de flesta kryssningsfartyg har egna reningsanläggningar ombord och lämnar därför inte i hamn samt att närmare 95 procent av alla kryssningsfartyg sorterar sitt fasta avfall.

Stockholms hamn är en av få hamnar i världen som har möjlighet att kunna ta emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla kajplatser för kryssningsfartyg i Stockholm och tömning ingår i hamnavgiften. Att lämna sopor ingår i avgiften och de som lämnar sorterat får rabatt på hamnavgiften, skriver hamnen i ett pressmeddelande.

 

Internationell kryssningstrafik i Stockholm:

År / Antal anlöp / Antal passagerare

2015 / 247 / 530.000

2014 / 264 / 467.000

2013 / 278 / 478.000

2012 / 275 / 469.000

Källa: Stockholms Hamnar

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]