Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Folk/företag

Ny vd för Svensk Sjöfart

Pia Berglund lämnar över vd-posten till Rikard Engström i juni, men fortsätter som vice vd. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] men fortsätter som vice vd. 

Föreningen Svensk Sjöfart har under flera år varit inne i en förändringsprocess, en process som under de drygt tre senaste åren letts av Pia Berglund. Efter dessa hektiska år som vd för föreningen anser Pia Berglund att det nu är dags att få mer tid över för familjen.

– Av familjeskäl har jag beslutat mig för att gå ner i tid och därmed lämna vd-posten. Nu känner jag mig ganska klar åtminstone med de interna förändringarna och då känner jag att det finns möjlighet för mig att trappa ner lite grann i tid. Vi har fört en dialog med styrelsen om hur det ska gå till och kommit fram till den här lösningen, säger hon till Sjöfartstidningen.

Stockholm och Göteborg

Bytet av vd kommer att ske den 16 juni då nuvarande vice vd Rikard Engström tar över. Från samma datum blir Pia Berglund vice vd. Hon kommer att sitta i Stockholm och jobba deltid. Rikard Engström kommer även fortsättningsvis att sitta i Göteborg.

– Vi är den enda näringslivsorganisationen i Sverige som har huvudkontor i Göteborg och det är vi stolta över. Det är en styrka som vi ska värna om. Vi får dessutom en starkare representation i Stockholm, vilket har varit ett önskemål i hela förändringsprocessen, förklarar Pia Berglund.

Nöjd med utvecklingen

Styrelsen för Svensk Sjöfart anser att detta blir en bra lösning och styrelseordförande Ragnar Johansson är glad att Pia Berglund fortsätter i föreningen, även om det blir på deltid.

– Styrelsen är nöjd med föreningens utveckling, med nuvarande vd:s prestation och ser fram emot att arbeta med att stärka Svensk Sjöfarts konkurrenskraft under nya ledningens ansvar. Att behålla nuvarande ledningsteam har varit en prioriterad fråga för styrelsen. Styrelsen välkomnar Rikard till jobbet som vd.

Kompletterar varandra

Några dramatiska förändringar kommer inte vd-skiftet att innebära, försäkrar Rikard Engström, som har varit anställd som vice vd för Svensk Sjöfart sedan maj 2016.

– Målet är att det inte ska märkas speciellt mycket utåt. Motorn i föreningens arbete kommer även fortsättningsvis att utgöras av de experter vi har som på olika sätt arbetar med sjöfartens förutsättningar, tillgänglighet och hållbarhet. Pia fortsätter, vi byter förstås en del uppgifter med varandra, men vi kommer att fortsätta arbeta som ett team på samma sätt som vi gjort hittills. Vi har kompetenser inom olika områden och vi är båda övertygade om att vi kompletterar varandra bra, säger han.

Viktigt samarbete

Både Rikard Engström och Pia Berglund betonar den fundamentala betydelsen av ett fortsatt samarbete med de fackliga parterna genom Blå Tillväxt, ett ansvarsområde som de båda fortsättningsvis kommer att dela på.

– Det är ett stort ansvarsområde som är väldigt prioriterat av vår styrelse. I Sverige är det en förutsättning att vi är överens för att bygga ett framgångsrikt sjöfartsland. Det kan vi aldrig kompromissa med, säger Pia Berglund.

Rikard Engström kommer också att ansvara för föreningens klustersamarbeten, och försäkrar att han vill fortsätta med arbetet att förstärka och tydliggöra detta.

– Vi måste se till att vi fortsätter att gå hand i hand med dessa organisationer och har ett gemensamt mål och syfte. Ensam må vara stark men tillsammans är vi starkare.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]