Berit Blomqvist blev Årets Sjöfartsprofil 2014.

Fotograf: Marianne Ovesen

Kategori: Folk/företag

Många år med Årets Sjöfartsprofil

Berit Blomqvist, Sveriges Skeppsmäklareförenings vd, har utsetts till Årets Sjöfartsprofil 2014. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]setts till Årets Sjöfartsprofil 2014. 

När Berit Blomqvist befann sig i lindan av sin sjöfartskarriär gick hon på grund. Två gånger.

Böttö x 2

Det var när hon som ung mässjänta arbetade ombord på den då alldeles nybyggda Tor Scandinavia. Den 23 december 1979 gick fartyget på grund vid Böttö i Göteborgs inlopp.

– Hon reparerades på Cityvarvet i Göteborg och under den tiden åt varvskillarna i mässen varje dag. När reparationerna var klara vinkade jag hej då till dem, men 20 minuter senare stod vi på samma grund igen!  

Kul rubrik

När Tor Scandinavia lämnade Cityvarvet för andra gången, lyckades fartyget ta sig oskatt förbi grundet, vilket uppmärksammades i pressen.

– Dagen efter hade tidningen Arbetet rubriken ”Tor Scandinavia klarade Böttö”. Det var rätt kul, tyckte jag, men det fanns ju en del som inte var lika glada för den kommentaren.

Då var Berit Blomqvist knappt 20 år, men upplevelserna ombord på Tor Scandinavia avskräckte inte från sjöfarten.

Tvärtom, hon har varit kvar i närmare 40 år. 

Mot högre nivåer

Och nu har hon fått utmärkelsen Årets Sjöfartsprofil 2014, som delas ut årligen av Göta Älvklubben.

– Efter så här många år i branschen känner jag mig faktiskt som en profil, sa Berit Blomqvist när hon fått blommor och ett fint diplom.

I motiveringen skriver juryn att hon ”lyft Sveriges Skeppsmäklareförening till allt högre nivåer”. Där står också att hon i oktober i år arrangerade Fonasba:s (The Federation of National Associations of Ship Brokers and Agents) internationella skeppsmäklarekonferens i Göteborg, vilket gagnade hela sjöfartsklustret.

Sveriges representant

Fonasba-konferensen ordnas varje år och hålls vartannat år i Europa och vartannat år någonstans i resten av världen.

– Förra året var vi i Peru och nästa år ska den hållas i Brasilien. Jag tyckte att vi skeppsmäklare i Sverige utvecklats så mycket under åren, att det verkade möjligt för oss att arrangera en så stor konferens. 

Det kom 120 deltagare totalt, varav 85 var med på hela veckans program. 

Berit Blomqvist blev Sveriges representant i Fonasba för ungefär tio år sedan och har sedan dess arbetat med skeppsmäklarnas frågor även på det internationella planet. En av frågorna är till exempel EU-direktivet om ett så kallat ”Single window”, som Sjöfartstidningen skrev om i förra numret.

Världssjöfartens dag

Men stora arrangemang har nog aldrig skrämt Berit Blomqvist. Redan 1994 var hon drivande i att även Sverige skulle ordna en Världssjöfartens dag.

Åren 2002-2004 var hon ordförande för Wista Sweden (Women’s International Shipping & Trading Association). Och för tre år sedan var hon tillsammans med sin assistent Anna Derkum huvudansvarig för Wistas internationella konferens i Sverige. 

Rockader i sjöfarten

Mycket har hänt under åren Berit Blomqvist varit aktiv i branschen, sjöfarten har både gått upp och ner. Nu ser hon nya trender som uppmuntrar.

– När jag började var vi till exempel bara en handfull kvinnor inom toppsjöfarten, idag är det något helt annat. Vi är många. Och inom rederinäringen händer det oerhört spännande saker. Se bara på vad Heléne Mellquist gör på Transatlantic och Ragnar Johansson på Svenska Orient Linien.

Berit Blomqvist anser att de har genomfört fullständiga rockader inom sina respektive företag.

– Bland annat är rederierna inte bara ägare längre, utan de är också operatörer.

Vill bestämma själv

Berit Blomqvist har på sitt sätt också genomfört rockader. Hon var till exempel med och startade Sjöfartsforum och arbetade där i sex år innan hon erbjöds vd-posten på Sveriges Skeppsmäklareförening.

– Jag tyckte att jag hade världens bästa jobb, men samtidigt ville jag få styra mera själv, inte vara nummer två i organisationen. Och jag har alltid gått på lust, det är vad som driver mig. Så jag tackade ja till Skeppsmäklareföreningen.

Årets Sjöfartsprofil utses varje år av Göta Älvklubben med syftet att synliggöra någon av alla dem som arbetar inom sjöfartsnäringen i Sverige. Den som utses ska under året ha utmärkt sig med nya idéer eller på annat sätt ha bidragit till att utveckla den svenska sjöfarten.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]