Fotograf: Holger Ellgaard / Anna Lundberg

Kategori: Folk/företag

Skeppsmäklarjubel på Stadshuset

För 100-årsjubilerande Skeppsmäklareföreningen är det nästa vecka dags för deras egen festernas fest och då duger bara Stadshuset.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]� duger bara Stadshuset.

Fredagen den 3 maj firar Skeppsmäklareföreningen sitt 100-årsjubileum i Stadshuset i Stockholm. Firandet sker nära föreningens rötter – den grundades 1919 på Hotel Rosenbad, i den byggnad som senare skulle bli Regeringskansliet. Också Finlands och Norges skeppsmäklareföreningar fyller 100 i år, medan Danmarks har anor ända från 1818.

Föreningens vd Berit Blomqvist berättar för Sjöfartstidningen att hon är särskilt glad för att det är så bra uppslutning – över 300 gäster är anmälda till det storstilade firandet i Stadshuset.

– Det stora som återstår nu är bordsplaceringen. Jag har hela tiden sagt att vi skulle bli mellan 200 och 300. Det känns jätteroligt! Det har varit ett fantastiskt gensvar från medlemmarna.

Föreningen har 130 medlemsföretag. Även om de flesta av dem är små sett till antalet anställda utgör de tillsammans ett nätverk som verkar nära hela Sveriges sjöfartsnäring.

– Medlemmarna är involverade i princip i allt som har med sjöfart att göra i Sverige, säger Berit Blomqvist.

Festernas fest

Geografiskt är Skeppsmäklareföreningens medlemmar också spridda över hela landet, med viss koncentration i Göteborgsområdet. Dock hålls de större festligheterna traditionellt i huvudstaden – 25- och 50-årsjubileerna firades på Hasselbacken och 75-årsjubileet på Vasamuseet. Därför var Stockholm ett logiskt val även den här gången.

– Ska man ordna festernas fest så är det ju Stadshuset man tänker på, säger Berit Blomqvist, som vid det här laget har varit med- eller huvudarrangör vid många stora branschevenemang, inte minst Maritima Mötesplatsen under politikerveckan.

Trogna medlemmar

Bland jubileets gäster finns förutom medlemmar många politiker, nästan alla riksdagspartier är representerade, samt sjöfartspersonligheter från myndigheter, hamnar och rederier. Berit Blomqvist vill särskilt uppmärksamma att föreningens äldste hedersmedlem, 95-årige tidigare ordföranden Karl-Erik Högberg, kommer att närvara. 

– Vi får även flera internationella gäster, som ordföranden i vår internationella skeppsmäklareförening Fonasba (som också jubilerar, reds. anm.), ordföranden för internationella Wista och vice vd för Bimco samt vd för the Institute of Chartered Shipbrokers, säger Berit Blomqvist.

Dessutom kommer de tio medlemsföretag som har varit med i alla hundra år – bland andra Bröderna Höglund i Kalmar, Andersson & Lundqvist i Gävle, Aktiebolaget Th.Schéle i Halmstad och Ivar Lundh & Co i Stockholm – att uppmärksammas i samband med firandet.

Bygga nätverk

Föreningens verksamhet är till stor del nätverksbyggande.

– Vi har två stora möten varje år, årsmötet och ett på hösten, och vi ser alltid till att åka runt och besöka medlemmar på mötena. Vi lever väldigt mycket på våra kontaktnät, därför blir det viktigt att lära känna varandra, få ansikte på de andra medlemmarna och odla nya kontakter. På våra höstmötesseminarier är det dagsaktuella frågor, alltifrån blockchain-teknik, till hamnkonflikten och nya tullregler, och där har vi fått jättebra gehör. Vi börjar närma oss maxgränsen på 150 deltagare.

Skeppsmäklareföreningen håller dessutom utbildningar, öppna både för dem som arbetar på medlemsföretagen och andra som arbetar inom sjöfart. Den mest omfattande utbildningen är en flerårig internationell skeppsmäklarutbildning som är kvalitetssäkrad av the Institute of Chartered Shipbrokers. Populära bland medlemmarna är också moms- och befraktningskurserna.

– Vi har bra utbildningar med de allra bästa kursledarna. Det är verkligen en viktig del av verksamheten, säger Berit Blomqvist.

 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]