Juristen Lena Göthberg tilldelas 2020 års Hedersbelöning av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus.

Fotograf: Shipping Podcast

Kategori: Folk/företag

Sjöfartsprofil får årets Hedersbelöning

Lena Göthberg, en profil inom svensk sjöfart, tilldelas Stiftelsen Sveriges Sjömanshus Hedersbelöning för 2020.
För att ”visa sin uppskattning för Lena Göthbergs omfattande insatser inom sjöfartsområdet. Inte minst för den kunskap hon sprider genom sin podcast och sitt hängivna och mångåriga engagemang i WISTA”. Så lyder Stiftelsen Sveriges Sjömanshus motivering för att tilldela juristen Lena Göthberg årets Hedersbelöning på 20.000 kronor. Hon är den första kvinnan som får utmärkelsen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] i WISTA”. Så lyder Stiftelsen Sveriges Sjömanshus motivering för att tilldela juristen Lena Göthberg årets Hedersbelöning på 20.000 kronor. Hon är den första kvinnan som får utmärkelsen.

– Det är hedrande och roligt att jag får uppmärksamhet för det jag jobbar med, det vill säga att försöka sprida det goda ordet om sjöfarten, och alla de som jobbar i den. Dessutom är det kul att stiftelsen uppmärksammar podcasten, säger Lena Göthberg i en kommentar till Sjöfartstidningen.

Hon har en lång karriär inom sjöfarten bakom sig. I början av 90-talet var hon med och startade ett försäkringsmäkleri med fokus på sjöförsäkring i Göteborg. Efter tio år fick hon erbjudandet att delta i starten av Codan Marine (tidigare Trygg-Hansa Marin), och ytterligare ett decennium senare gick hon vidare till Sjöfartens Analys Institut (SAI), samtidigt som hon startade det egna bolaget GIGS by Lena G, med fokus på digital kommunikation.

2015 sjösatte hon Shipping Podcast, en podcast som handlar om människorna i sjöfartsnäringen. Podcasten är på engelska för att nå en större publik. I sin första sändning gjorde hon en intervju med kapten Niels V. Pedersen ombord på Mærsk Mc-Kinney Møller, vid den tiden världens största containerfartyg, på dess jungfruresa. Sedan dess har det blivit 135 inslag med såväl svenska som utländska deltagare och podcasten är nedladdad i över 165 länder med mer än 6.000 nedladdningar varje månad. 

Lena Göthberg är noga med att lyfta fram kvinnor inom sjöfarten och nästan hälften av de intervjuade i podden är kvinnor. Sedan år 2000 är hon medlem i WISTA (Women’s International Shipping and Trading Association), där hon mellan 2004 och 2008 var ordförande i den svenska avdelningen. Numera har hon ett uppdrag som Communication & Support Officer för WISTA International. 

Lena Göthberg är också Nautiska Föreningens första kvinnliga ordförande där hon har gjort stora insatser för att modernisera den 150 år gamla föreningen. År 2016 tilldelades hon utmärkelsen årets sjöfartsprofil som delas ut av Göta Älvklubben med motiveringen att hon har bidragit stort till att sprida kunskap om och öka intresset för sjöfarten.

Hedersbelöningen och andra belöningar för 2020 kommer Stiftelsen Sveriges Sjömanshus att uppmärksamma vid en ceremoni nästa år.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]