Wasaline ökade vinsten 2022 efter ett rekordstarkt år.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi | Färjetrafik

Lysande halvår för Wasaline

Nybygget Aurora Botnia bidrar till att färjerederiet Wasaline redovisar sitt bästa halvårsresultat sedan trafikstarten 2013.

Trots pandemirestriktioner i januari och februari går Wasaline mot ett starkt år med nya fartyget Aurora Botnia som uppfyllt all förväntan, meddelar rederiet. I ett pressmeddelande framgår att antalet passagerare under första halvåret ökade med 471 procent och under andra kvartalet med 583 procent. Wasaline opererar trafik på linjen Umeå–Vasa.

Starkt positivt

Omsättningen har ökat med 132 procent under årets första sex månader. Det ekonomiska resultatet är starkt positivt för första halvåret, uppger Wasaline, och det bästa sedan trafikstarten 2013, trots att bland annat energikostnaderna har ökat med 81 procent. Aurora Botnia har under första halvåret gjort 95 fler resor än det föregående fartyget Wasa Express motsvarande period i fjol men energiförbrukningen har i stort sett varit densamma. 

– Trots alla utmaningar i världsläget med ökade kostnader ser jag fram emot hösten. Juli var en helt fantastisk månad och vi gjorde nya rekord på alla segment. Det förra passagerarrekordet från 2019 slås med nästan 20.000 passagerare och bokningsläget för hösten ser mycket lovande ut. Vår personal har varit helt fantastisk och passagerarresponsen har varit mycket god, kommenterar Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, i pressmeddeklandet.

Lojal fraktkundbas

Wasaline uppger vidare att frakten har satt rekord alla månader under första halvåret. Antalet fraktenheter har ökat med drygt 14 procent.

– Det är mycket glädjande att fraktvolymerna under 2022 fortsätter att öka. Det är ett bevis på att vi satsat rätt med fler avgångar under lågsäsong och att Wasaline har en mycket lojal fraktkundbas. Trots att det finns en del osäkerheter på marknaden har vi på Wasaline en stor tilltro till hösten 2022 och framtiden att Aurora Botnia, som är ett av världens mest miljövänliga ropax-fartyg på marknaden, ska fortsätta ge oss en tillväxt, säger Peter Ståhlberg.