Fotograf: Wasaline

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Starkt år för Wasaline – trots pandemin

Nytt fartyg, rekordstora fraktvolymer och en stark upphämtning på passagerarsidan. Trots ännu ett pandemiår blev 2021 ett starkt år för Wasaline.
Den 28 augusti gjorde Wasalines efterlängtade nybyggda bil- och passagerarfärja Aurora Botnia sin jungfruresa mellan Umeå och Vasa. Det i kombination med att systemet med covidbevis togs i bruk för gränspassager har gjort att Wasaline slagit passagerarrekord varje månad under hösten.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] och passagerarfärja Aurora Botnia sin jungfruresa mellan Umeå och Vasa. Det i kombination med att systemet med covidbevis togs i bruk för gränspassager har gjort att Wasaline slagit passagerarrekord varje månad under hösten.

– Vi har hela tiden kunnat anpassa kostnader och trafiken efter de olika scenarion som pandemin har åsamkat, samt kunnat koncentrera oss på de segment där vi ser tillväxt. Trots alla utmaningar vi haft så kommer vi nog att kunna presentera ett positivt ekonomiskt resultat även för 2021, säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, i ett pressmeddelande.

Under 2021 ökade rederiets passagerarvolymer med 87,5 procent till 107.659 passagerare mot 57.415 året dessförinnan. Det är dock bara hälften mot rederiets siffror före pandemin, år 2019 reste exempelvis 204.704 passagerare med rederiet mellan Umeå och Vasa.

Den stigande trenden med ökade passagerarvolymer varje månad under hösten avbröts dock i slutet av 2021 då den nya virusvarianten omrikron innebar nya skärpningar av reserestriktionerna.

– Trots alla utmaningar som vi fortfarande har med covid-19 ser jag fram emot 2022. Vi får hoppas att alla snart inser att pandemin inte kan stoppas genom att begränsa resandet mellan grannländerna, säger Peter Ståhlberg i pressmeddelandet.

Under året har rederiet kört 990 avgångar mellan Umeå och Vasa, det mot 816 under 2020. På fraktsidan har Wasaline haft en stabil utveckling under 2021 med ett nytt fraktrekord sedan rederiets trafikstart. Antalet transporterade enheter ökade med 25,3 procent med en ökning räknat i ton på 27,5 procent. Enligt pressmeddelandet från rederiet har Wasaline haft tillväxt på fraktvolymerna varje månad under hela 2021.

– Med en stadig ökning på fraktsidan ser vi att Aurora Botnia, som har större fraktkapacitet, levererar fortsatt tillväxt. Den utökade turtätheten har tagits mycket väl emot av fraktkunder samt passagerare. Vi vill rikta ett stort tack till alla fraktkunder och passagerare. Jag vill också tacka all personal som dagligen gör ett enastående arbete med att se över alla kostnader och ser till att beredskapstrafiken fungerar störningsfritt över Kvarken, säger Peter Ståhlberg i pressmeddelandet.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]