Fotograf: Jessica Fitzpatrick

Kategori: Specialfartyg

Lyckad evakuering av Shokalskiys passagerare

Passagerarna har nu lämnat det ryska forskningsfartyget Akademik Shokalskiy, som sitter fast i isen i Antarktis. Besättningen stannar kvar ombord och väntar på att isförhållandena ska bli lättare.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]andena ska bli lättare.

Överflyttningen av de 52 passagerarna på det ryska forskningsfartyget Akademik Shokalskiy till det australiska isbrytande expeditionsfartyget Aurora Australis kunde genomföras utan problem under onsdag kväll med helikoptern från det kinesiska isbrytande forskningsfartyget Xue Long. Aurora Australis låg i isfältet så att helikoptern kunde landa på isen intill fartyget. Den typ av helikopter som användes kunde inte landa direkt på fartygets helikopterdäck.

Därefter började Aurora Australis ta sig mot öppet vatten. Australian Maritime Safety Authority (AMSA) uppger att isen är svårforcerad. Innan returresan mot Australien inleds ska Aurora Australis fortsätta att lossa förnödenheter vid den australiska stationen Casey på Antarktis, dit avståndet är 800 nautiska mil.

Sitter fast

På Xue Long kontaktade man på torsdagen RCC Australia och uttryckte sin oro över fartygets förmåga att ta sig fram genom den svårforcerade isen i området. Aurora Australis kommer därför att stanna kvar i området i öppet vatten som en säkerhetsåtgärd. Xue Long har meddelat RCC Australia att man kommer att göra nästa försök att bryta sig genom isen när tidvattenförhållandena är gynnsamma tidigt på lördag morgon.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]