Fotograf: Wendy Pyper

Kategori: Specialfartyg

Svårforcerad is hindrar Aurora Australis

De första försöken att nå det ryska forskningsfartyget Akademik Shokalskiy med isbrytare har misslyckats.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]brytare har misslyckats.

Varken det kinesiska isbrytande expeditionsfartyget Xue Long eller den australiska motsvarigheten Aurora Australis har lyckats nå fram till det ryska forskningsfartyget Akademik Shokalskiy, som sitter fast i isen i Antarktis sedan julafton.

Australian Maritime Safety Authority (AMSA) meddelade måndag eftermiddag AEDT (Australian Eastern Daylight Time, UTC+11 timmar) att Aurora Australis lyckats ta sig fram till en position tio nautiska mil från det fastfrusna fartyget, men därefter tvingades återvända till öppet vatten på grund av dåligt väder. Aurora Australis avvaktar nu på en position 18 nautiska mil öster om det ryska fartyget.

Helikopter

RCC Australia, som samordnar operationen, har även beordrat kinesiska Xue Long att stanna kvar i närheten. I fredags var Xue Long redan inom synhåll från Akademik Shokalskiy, men kunde inte ta sig närmare i de svåra isförhållandena och drog sig tillbaka. Det kinesiska fartyget har helikopter ombord, som kan användas vid en eventuell evakuering av passagerarna från det ryska fartyget.

Ett franskt fartyg, som också deltog i operationen, fick lämna området på lördagen.

Aurora Australis är byggd i Australien 1990 men designen togs fram av en föregångare till dagens Aker Arctic Technology i Finland.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]