Fotograf: AMSA

Kategori: Specialfartyg

Finskbyggt forskningfartyg fast i Antarktis

Forskningsfartyget Akademik Shokalskiy har sedan julafton suttit fast i isen i Antarktis med forskare och turister ombord.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]are och turister ombord.

Det ryska forskningsfartyget Akademik Shokalskiy sitter fast i isen i en position cirka 1.500 nautiska mil söder om Hobart, i Australiens Search and Rescue-zon. Ombord finns ett femtiotal passagerare och forskare samt en besättning på 20 personer. För närvarande uppges det inte vara någon fara för människorna ombord.

Assistans på kommande

Tre isbrytande fartyg uppges vara på väg mot Akademik Shokalskiy, bland dessa den australiska isbrytaren Aurora Australis. Fredag morgon lokal tid var det närmaste av de assisterande fartygen på 15 nautiska mils avstånd men avancerade med låg fart, uppger the Australian Maritime Safety Authority (AMSA).

Akademnik Shokalskiy avgick från Nya Zealand den 9 december på den australiska jubileumsexpeditionen Spirit of Mawson Expedition till Commonwealth Bay med en grupp forskare och turister. Det har förflutit 100 år sedan den australiske forskaren Douglas Mawson gjorde en liknande expedition för 100 år sedan.

Byggd i Åbo

Forskninsgfartyget Akademik Shuleykin är isförstärkt och levererades 1982 av varvet Laivateollisuus i Åbo till sovjetisk beställare. Hon är på 1.764 bt och ingår i en lång serie forskningsfartyg som varvet byggde under 1970- och 1980-talen för sovjetisk räkning. Hon ägs av Far Eastern Research Institute i Vladivostok.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]