Kategori: Specialfartyg

Första passagerarna evakuerade från Akademik Shokalskiy

Evakueringen av passagerarna från Akademik Shokalskiy har inletts med kinesisk helikopter.

Några nya försök att nå forskningsfartyget Akademik Shokalskiy med de isbrytare fartyg som finns i närheten har inte gjorts. I stället har man inlett en evakuering av passagerare och forskare med helikopter.

Så sent som middagstid Australian Eastern Daylight Time (AEDT) på torsdag meddelade Australian Maritime Safety Authority (AMSA) att någon evakuering av passagerarna från forskningsfartyget Akademik Shokalskiy knappst skulle bli möjlig att genomföra under torsdagen. Omkring sex timmar senare bekräftar både AMSA och expeditionens ledare professor Scris Turney på Twitter att en evakuering av passagerarna och forskarna ombord har påbörjats.

Omöjligt skära loss

Evakueringen sker med hjälp av den helikopter som finns ombord på det isbrytare kinesiska expeditionsfartyget Xue Long. Fartyget försökte utan resultat i slutet av förra veckan forcera isen för att assistera ryska Akademik Shokalskiy som sitter fast i isen i Antarktis sedan julafton. Inte heller Australiens isbrytande expeditionsfartyg Aurora Australis lyckades ta sig fram till det ryska fartyget på grund av de svåra isförhållandena.

I den ljusa polarkvällen på södra halvklotet pågår operationen med att förflytta passagerarna från Akademik Shjokalskiy till Aurora Australis uppenbarligen för fullt.

”AMSA har fått bekräftelse på att den första förflyttningen av 12 passagerare till Aurora Australis har genomförts”, meddelar AMSA.