Fotograf: Karl Gabor

Kategori: Passagerarsjöfart | Tank

LNG-bunkring igång nästa vecka

Transferering av flytande naturgas från Seagas till Viking Grace väntas komma igång i full skala i nästa vecka.

Efter det att AGA:s nyligen levererade bunkerbåt Seragas döptes i Stockholm den 20 mars har AGA testat överföring av mindre volymer LNG till Viking Lines nya kryssningsfärja Viking Grace.

– Vi har inte transfererat hela volymer ännu utan vi har kört drygt 25 ton, säger Jonas Åkermark, ansvarig för LNG Sjöfart vid AGA Gas AB, till Sjöfartstidningen.

Han berättar att testbunkringarna har fungerat bra, trots att det är helt nytt med ship to ship-bunkring av LNG.

– Vi har haft ett problem med kopplingen och lite andra inkörningsjusteringar, men på det stora hela så har det fungerat bra.

Jonas Åkermark säger att man idag gjorde en torrbunkring och att det nu inte är långt kvar tills man kommer igång i full skala.

– I morgon ska vi köra en bunkring med LNG-transferering och efter det räknar jag med att det så sakteliga kommer att komma igång. I nästa vecka ska det nog bli i full skala.

Seagas är världens första bunkerfartyg för LNG och klassas enligt samma regler som gäller för oceangående LNG-tankfartyg. Hon kommer dagligen att överföra mellan 60 och 70 ton LNG till Viking Grace i Stadsgården i Stockholm. Bunkringsprocessen klaras av på den timme som fartyget ligger i hamn. Seagas är stationerad vid Loudden i Stockholm. Management för Seagas sköts av Sirius Shipping.