Fotograf: EU-kommissionen

Kategori: Miljö

Kryssning förstör Santorinis luft

Luftföroreningarna på grekiska semesterön Santorini har nått extrema nivåer. Och det beror på kryssningstrafiken, enligt miljöexperter.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only], enligt miljöexperter.

Brittiska tidningen the Telegraph rapporterar att en färsk mätning av luftkvaliteten på grekiska semesterparadiset Santorini visar nivåer av partiklar i luften som kan vara direkt hälsofarliga.

– Vi hittade koncentrationer av mer än 340.000 partiklar per kubikcentimeter. På en högtrafikerad gata hittar du mellan 20.000 och 30.000, säger dr Axel Friedrich till the Telegraph.

Vill ha svavelbegränsning

Dr Axel Friedrich och hans kollegor gjorde i dagarna mätningar under två dagar i följd. Han säger att luftföroreningarna på ön orsakas av sjöfartsindustrin i allmänhet och kryssningsindustrin i synnerhet. Omkring två miljoner turister besöker Santorini årligen, många av dem reser dit med kryssningsfartyg.

Deras forskning har stöd av två miljöorganisationer, the Hellenic Ornithological Society i Grekland och the Nature & Biodiversity Union (Nabu) i Tyskland. Båda organisationerna driver kravet på att Medelhavet ska vara ett Seca-område.

Hot mot hälsan

Enligt Nabu har luften i vissa kustområden i Östersjön och Nordsjön, som är Seca-områden, förbättrats med upp till 50 procent sedan svaveldirektivet trädde i kraft 2015, men fortfarande dör tusentals européer varje år på grund av utsläpp från sjöfart. IMO:s globala begränsning på högst 0,5 procent svavel i fartygsbränsle träder i kraft 1 januari 2020 och organisationen har i uttalanden sagt att de håller på att se över möjligheten att göra även Medelhavet till ett Seca-område.

Sönke Diesener, transport policy officer på Nabu säger om Santorini:

– Jag skulle inte åka dit. Det är ett hot mot din hälsa.

På EU-kommissionens hemsida kan du läsa mer om luftföroreningar i Europa och var de kommer ifrån.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]