Ostindiefararen Götheborg vid hemkomsten den 9 juni 2007 från den första Kinaseglatsen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Fartygsaffärer

Greencarrier köper Götheborg – siktar mot Kina

Logistikbolaget Greencarrier AB har köpt aktierna i Svenska Ostindiska Companiet AB. Därmed blir bolaget ny ägare till Götheborg. Nu planerar de för en ny resa till Kina nästa år.
Det var under 2019 som Greencarrier AB tog på sig det finansiella och operativa ansvaret för ostindiefararen Götheborg genom att de förvärvade SOIC Ship Management, det dotterbolag till Svenska Ostindiska Companiet AB, SOIC AB, som haft ansvaret för driften av fartyget. Greencarrier tog då på sig fullt ansvar för skeppets ekonomi och operation i två år. Nu tar de nästa steg genom att förvärva samtliga aktier i SOIC AB av Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg. Det innebär att Greencarrier även tar över ägandet för skeppet Götheborg.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]iska Companiet AB, SOIC AB, som haft ansvaret för driften av fartyget. Greencarrier tog då på sig fullt ansvar för skeppets ekonomi och operation i två år. Nu tar de nästa steg genom att förvärva samtliga aktier i SOIC AB av Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg. Det innebär att Greencarrier även tar över ägandet för skeppet Götheborg.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att syftet med förvärvet är tvåfaldigt. Det handlar dels om att säkerställa ytterligare seglatser till bland annat Asien och Kina, dels om att skapa ytterligare möjligheter för handelsverksamhet med Asien.

– Skeppet passar väl in i Greencarriergruppen och de värderingar vi representerar. Vi ser skeppet som en utmärkt plattform att marknadsföra svenskt näringsliv och kultur från, vilket är något vi som bolag vill bidra till, men även möjliggöra ökat fokus på viktiga hållbarhetsfrågor som FN:s Hållbarhetsmål #14, Hav och Marina Resurser, säger Stefan Björk, ägare och ordförande i Greencarrier i pressmeddelandet.

Claes G Berglund, ordförande i Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg, är nöjd med Greencarriers beslut som han menar tryggar framtiden för Ostindiefararen Götheborg. 

– Ostindiefararen Götheborg gör sig som bäst när hon seglar och det är i enlighet med stiftelsens ändamål. Kostnaderna för att göra detta är för höga för att stiftelsen och verksamheten ska klara det. Vi har under lång tid letat efter en lösning och känner stort förtroende och tacksamhet för Greencarrier som nu tar sig an detta stora äventyr. Med den här överenskommelsen kan nu skeppet fortsätta fylla en viktig funktion och vara med och marknadsföra Göteborg, Västsverige och Sverige utomlands, säger han i pressmeddelandet.

Greencarrier har som ambition att kunna genomföra mindre seglatser under 2021, givet att förutsättningarna tillåter, samt att under 2022 genomföra en seglats till Kina. Det blir i så fall första gången sedan 2005 då fartyget gjorde sin stora jungfruresa.

Avfärden är planerad till i april och kommer att gå via ett antal stopp i Medelhavet, Suez-kanalen, Indien samt ytterligare flera hamnstopp i Asien. Till skillnad mot seglatsen 2005 kommer det nu även att erbjudas plats för ett begränsat antal passagerare under resan. Rekryteringen av besättning till fartyget kommer att påbörjas under året. Ankomst till Kina är planerad till oktober 2022.

Enligt Greencarrier är Ostindiefararen Götheborg i gott skick. Sedan de tog över ansvaret för skeppet hösten 2019 har de investerat betydande belopp i att säkra fartygets sjö- och seglingsduglighet. Bolaget skriver att Ostindiefararen Götheborg nu befinner sig i ett mycket gott skick och är redo att segla.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]