Ostindiefararen Götheborg i Barcelona.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Kultur

Hemresan spikad för Götheborg

Det blir en resa hem till Göteborg under våren för ostindiefararen Götheborg. Väl hemma kommer fartyget bli en viktig del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Den 20 mars kastar ostindiefararen Götheborg loss från hamnen i Barcelona där fartyget legat sedan hösten förra året. Därefter väntar sex olika seglingsben via Sète, Gibraltar, Jersey, Rotterdam och Hamburg innan fartyget anländer till Göteborg den 2 juni. Där kommer fartygets ankomst att utgöra det officiella startskottet för firandet av Göteborgs 400-årsjubileum genom bland annat en pampig kanonsalut.

– Det känns otroligt roligt att vara en del av staden Göteborgs 400-årsjubileum. Skeppet är en fantastisk symbol för Göteborgs historia och vi ser fram emot att välkomna både göteborgare och tillresta ombord för att berätta om skeppet och Svenska Ostindiska Companiets starka koppling till Göteborgs historia, säger Stefan Björk, ägare av Greencarrier och Götheborg of Sweden i ett pressmeddelande.

Berättar stadens historia

Svenska Ostindiska Companiet, verksamt 1731–1813, spelade en mycket viktig historisk roll för såväl Göteborg som för hela den svenska ekonomin på 1700-talet.

– Göteborgs 400-årsjubileum är ett tillfälle att både titta bakåt på Göteborgs historia och på utvecklingen framåt. Ostindiefararen Götheborg ger en unik möjlighet att berätta en viktig del av Göteborgs historia, som vi vill att fler ska få ta del av, säger Stefan Björk i pressmeddelandet.

Mellan 2 och 5 juni kommer Götheborg att ligga i Frihamnen och vara öppet för allmänheten som en del av jubileumsfestivalen.

Firar 20 år

I år är det dessutom 20 år sedan sjösättningen av repliken Götheborg. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet Götheborg, som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp år 1745. År 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. 

Hösten 2019 gick Greencarrier in som ägare till Rederi Götheborg AB, då SOIC Ship Management, bolaget som driver skeppet. I februari 2021 förvärvade Greencarrier även SOIC AB med själva skeppet Götheborg.

Läs mer om ostindiefararen Götheborg i ett reportage i kommande nummer av Sjöfartstidningen, nummer 3, ute 24 mars.


FAKTA: Hamnstopp European Tour 2023:

Avsegling Barcelona: 20 mars.
Sète, Frankrike: 23–27 mars.
Gibraltar: 6–10 april.
Jersey, Kanalöarna: 27 april–2 maj.              
Rotterdam, Nederländerna: 11–14 maj.
Hamburg, Tyskland: 19–23 maj.
Göteborg, Sverige: 2–5 juni samt öppet på Eriksberg till slutet på augusti.