Götheborg kom hem till Göteborg igen under fredagen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Kultur

Götheborg tillbaka i hemmahamnen

Under fredagen kom ostindiefararen Götheborg tillbaka till sin hemmahamn igen, det efter att ha varit ute i över ett år.
Hundratals, kanske tusentals människor kantade Göta älv hela vägen från Röda Sten in till Stenpiren och Göteborgsoperan under fredagen för att se ostindiefararen Götheborgs återkomst, vilket dessutom innebar startskottet för firandet av Göteborg som fyllt 400 år.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]esponsive”:true,”className”:”wp-embed-aspect-16-9 wp-has-aspect-ratio”} –>

Hundratals, kanske tusentals människor kantade Göta älv hela vägen från Röda Sten in till Stenpiren och Göteborgsoperan under fredagen för att se ostindiefararen Götheborgs återkomst, vilket dessutom innebar startskottet för firandet av Göteborg som fyllt 400 år.

Det var den 8 juni 2022 som Götheborg lämnade Göteborg på det som skulle bli den nya stora expeditionen till Asien med ankomst i Shanghai i september 2023. Men efter vinteruppehållet i Barcelona blev det en resa hemåt igen istället för Asien, bland annat på grund av osäkerhet i pandemins kölvatten.

– Vi hade förmodligen kommit in i alla hamnar, däremot bedömer vi att det är en för stor finansiell risk kopplat till Covid-situationen, sa Kristoffer Bennis, expeditionsledare på Rederi Götheborg AB till Sjöfartstidningen i våras.

Ytterligare en faktor är ett växande underhållsbehov av fartyget, som fyller 20 år i år.

– Det är ett träfartyg och med åldern kommer det bland annat in fukt vilket gör att det nu behöver göras en ordentlig översyn i lugn och ro. Vi vill inte segla henne över till Kina utan den översynen så därför tar vi hem henne, säger Kristoffer Bennis.

Den 20 mars kasade ostindiefararen Götheborg loss från hamnen i Barcelona för den två och en halv månader långa resa tillbaka till Göteborg. Fartyget har tagit sig igenom sex olika seglingsben som gått via Sète, Gibraltar, Jersey, Rotterdam och Hamburg innan fartyget under fredagen anlände till Göteborg. 

Berättar stadens historia

Svenska Ostindiska Companiet, verksamt 1731–1813, spelade en mycket viktig historisk roll för såväl Göteborg som för hela den svenska ekonomin på 1700-talet.

– Göteborgs 400-årsjubileum är ett tillfälle att både titta bakåt på Göteborgs historia och på utvecklingen framåt. Ostindiefararen Götheborg ger en unik möjlighet att berätta en viktig del av Göteborgs historia, som vi vill att fler ska få ta del av, säger Stefan Björk, ägare av Greencarrier och Götheborg of Sweden i ett tidigare pressmeddelande.

Mellan 2 och 5 juni kommer Götheborg att ligga i Frihamnen och vara öppet för allmänheten som en del av jubileumsfestivalen.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]