Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Miljö

Ersättningen klar efter oljeutsläpp

Svenska myndigheter får tillbaka 105 miljoner av de 176 miljoner som de krävt av det grekiska rederiet vars fartyg orsakade oljeutsläppet på Tjörn 2011.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]läppet på Tjörn 2011.

Försäkringsbolaget för lastfartyget Golden Trader kommer ersätta den svenska och danska staten med 105 miljoner kronor för oljeutsläppet som skedde den 10 september 2011. Detta efter en kollision med det belgiska fiskefartyget Vidar utanför Thyborøn på den danska västkusten.

”Det kostar när vår miljö är hotad”

– Kustbevakningen har drivit frågan om ersättning för samtliga svenska myndigheter, och det är naturligtvis skönt att den här processen är över. Vi och de övriga myndigheterna är mycket nöjda med resultatet. Det är viktigt att det syns vad det kostar när vår miljö är hotad, säger Nina Andersson, verksjurist på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Från början krävde Kustbevakningen, tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försvarsmakten och två privata aktörer, 174 miljoner kronor i ersättning för insatserna vid olyckan. De danska myndigheterna krävde 2 miljoner kronor.

Slutade med förlikning

Efter förhandlingar slutade det med en förlikning mellan parterna som innebär att försäkringsbolaget ska betala 105 miljoner kronor till de olika myndigheterna.

Oljeutsläppet är ett av de största i Sverige på många år. 500 ton tjockolja drev från den danska västkusten in till den svenska kusten och speciellt runt Tjörns vikar och sund där det orsakade omfattande skador på naturen och djurlivet.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • havets hjältar

    Och vad beräknas den totala kostnaden för saneringen gå på?

    • Adam Bergman

      Hej, den totala kostnaden beräknas uppgå till omkring 174 miljoner för de svenska myndigheterna – Kustbevakningen, Försvarsmakten och MSB (som också representerar de kommuner som drabbats av utsläppet).

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]