Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Passagerarsjöfart

Fler turar efter batteridrift

Nytt namn och två batteridrivna färjor bidrog till att antalet resenärer ökade mellan Helsingborg-Helsingör under fjärde kvartalet. 

Lanseringen av namnet ForSea och elkonverteringen av Aurora och Tycho Brahe är enligt rederiet förklaringen till att närmare 1,5 miljoner passagerare tog färjan över sundet det fjärde kvartalet. Året innan var siffran 1,44 miljoner. Antalet transporterade lastbilar ökade två procent till 112.000 enheter. Dock minskade antalet personbilar med två procent, till 260.000 transporterade personbilar. Även busstrafiken minskade något, från 2017 års 2.600 till förra årets 2.400 bussar. 

Hög driftsäkerhet

– Antalet turpassagerare har ökat, och vi är på rätt spår när det gäller ökad service och fler upplevelser till de kvaliteter som den flytande bron redan har, som miljövänlighet, hög driftssäkerhet och precision. Det är en formel vi vill vidareutveckla, säger Johan Röstin, CEO på ForSea i ett pressmeddelande.

Mindre utsläpp

På miljöområdet har det, enligt rederiet, blivit ögonblickliga effekter av de två stora färjornas övergång till batteridrift den 8 november.

– Vi har reducerat ForSeas totala energiförbrukning under kvartalet, och mätt under hela kvartalet har våra CO2-utsläpp minskats med 29 procent jämfört med kvartal 4 2017, säger Johan Röstin.