Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Carnival växer kraftigt

Kryssningskoncernen Carnival bygger ut sin kapacitet med över tio procent på tre år.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]io procent på tre år.

Fyra nya kryssningsfartygsleveranser inom mindre än 18 månader. Därefter följer fem till innan år 2017 är slut. Carnival Corporation tror definitivt på stark tillväxt inom kryssningssjöfarten. Arnold Donald, vd för Carnival Corporation, bekräftar detta och påpekar att kryssningar är en stark produkt inom turistindustrin.

– Som alltid fokuserar vi på att överträffa våra gästers förväntningar och göra allt för att våra passagerare får en lyckad semester. Jämfört med andra alternativ är det svårt att överträffa en kryssning som ett sätt att verkligen koppla av och njuta av sin semester med unika destinationer. Den ger valuta för pengarna på ett sätt som också är svårt att överträffa. Denna fokusering kommer att hjälpa oss att öka marknaden för kryssningar och i utbyte öka efterfrågan på våra produkter. Det är en win-win situation för våra kunder och vårt företag.

Två dop

Denna vecka har Carnival-koncernen två fartygsdop. I går döptes Regal Princess officiellt, även om fartyget har gjort kryssningar sedan i maj. Hon opereras av Princess Cruises inom Carnival och har under sin första sommarsäsong seglat på Medelhavet. Till vintersäsongen har hon positionerats i Karibiska havet. Regal Princess på 141.000 bt är systerfartyg till Royal Princess som har anlöpt flera hamnar i norra Europa under sommaren, bland dessa Göteborg, Nynäshamn och Helsingfors.

I morgon, fredag, döps det senaste tillskottet i Carnivals varumärke Costa Cruises. Nyligen levererade Costa Diadema är på 132.500 bt och döps i Genua.

Två i nästa år

Från 2015 till och med 2017 tar rederier inom Carnival Corporation leverans av sammanlagt sju nybyggen. I mars 2015 introducerar P&O Cruises UK nybygget Britannia på 141.000 gt, som blir det största kryssningsfartyget hittills för den brittiska marknaden.

På hösten 2015 tar Carnivals tyska ”brand” Aida Cruises emot sitt nya flaggskepp AIDAprima med bruttot 124.500.

Fem till

Ytterligare fem nybyggen tillförs flottan innan slutet av 2017. År 2016 överlåts Carnival Vista på 133.500 bt till Carnival Cruise Line och blir störst under detta varumärke.

Holland America Line introducerar under 2016 Koningsdam på 99.500 bt. Samma år levereras ett systerfartyg till AIDAprima och inom lyxsegmentet introducerar Seabourn sitt hittills största fartyg med kapacitet för 604 passagerare.

Under 2017 får Princess Cruises ett fartyg på 143.000 bt fartyg, som baseras på Royal Princess-typen.

Störst

Carnival Corporation är världens största kryssningskoncern. I flottan ingår 101 fartyg med en total kapacitet för 212.000 passagerarplatser med två personers beläggning per hytt. Sedan 2007 har mer än 30 nybyggen levererats till gruppen, inkluderande tidigare nämnda Regal Princess och Costa Diadema. 

De flesta av de fartyg som nu är i order byggs av det italienska varvet Fincantieri. Undantag är Aida-fartygen som byggs av Mitsubishi i Japan och har vållat varvet stora problem.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]