Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Politik

Viking Line ökade tack vare Viking Grace

Under juli månad, sommarens absoluta högsäsong, minskade det totala antalet färjepassagerare mellan Sverige och Finland, men Viking Line gick starkt framåt.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ine gick starkt framåt.

Viking Line har ökat sina passagerarvolymer kraftigt under juli tack vare Viking Grace. Under månaden gjordes närmare 2,4 miljoner enkelresor på färja över Ålands hav och Finska viken, vilket innebär en minskning med drygt 48.000 jämfört med juli 2012. Viking Line noterar emellertid en ökning på 25.000 passagerare under samma månad.

Passagerarvolymerna på linjen Stockholm–Åland–Åbo är i praktiken oförändrade jämfört med juli i fjol, omkring 482.000, men trots detta har Viking Line ökat med närmare 41.000 passagerare på linjen.

– Det är på Viking Grace som ökningen har skett, säger Viking Lines informationschef (Corporate Communications) Johanna Boijer-Svahnström till Sjöfartstidningen.

– Vi hade förstås väntat oss en ökning och det är roligt att det också har gått så bra. Viking Grace har varit väldigt bra överlag och från första början överträffat våra förväntningar. Man ser att ett nytt fartyg drar, vi har fått ganska mycket sådana resenärer som inte har åkt på länge, säger Boijer-Svahnström.

Satsar på julkryssningar

Mot slutet av året kommer Viking Line för ett par veckor att flytta Viking Cinderella till trafiken på Finska viken. Normalt går hon i kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn. Orsaken till att hon tillfälligt lämnar denna linje är att så kallade lillajulskryssningar med julbord är mycket populära på den finländska marknaden.

– ”Lillajulsfirandet” går till på ett annat sätt i Finland. Det är högsäsong i Finland just då och vi vill testa henne litet på Helsingfors–Tallinn för att folk frågar efter henne. Folk i Finland kommer fortfarande ihåg Cinderella från Tallinntrafiken.

Viking Cinderella gjorde under en stor del av 1990-talet kryssningar från Helsingfors till Tallinn, men flyttades 2003 till Stockholm i samband med att Estlands medlemskap i EU satte stopp för taxfreeförsäljningen på Finska viken.

Något ersättande fartyg på Stockholm blir det inte under den tid som Viking Cinderella nu gästspelar på Finska viken.

– Vi får satsa på Amorellas kvällsavgång istället, man kan göra minikryssningar med Amorella från Stockholm, förklarar Boijer-Svahnström. 

Omflaggningar

Vid årsskiftet kommer Viking Line också att genomföra de redan tidigare offentliggjorda flaggbytena på svenskflaggade Rosella och Viking XPRS.

– Förhandlingarna är nu avslutade och omflaggningen beräknas ske kring årsskiftet, säger Boijer-Svahnström.

Rosella, som går i trafik på linjen Mariehamn–Kapellskär kommer att få finländsk flagg. Viking XPRS på linjen Helsingfors–Tallinn får estnisk flagg.

Viking Cinderella blir kvar i flottan som svenskflaggad.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]