Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Tidig start för Stena Carisma

Den snabbgående bil- och passagerarfärjan Stena Carisma har inlett årets säsong på linjen Göteborg–Frederikshavn.

Det blev en ovanligt tidig start i år för höghastighetsfärjan Stena Carisma på linjen Göteborg–Frederikshavn. Säsongen för Stena Line Express-servicen inleddes i går, den 17 april, och fram till den 19 augusti har färjan två avgångar per dag i vardera riktningen. Med en marschfart på 35 knop tar överfarten knappt två timmar.

– Tidigare år har vi brukat starta vid Kristi himmelsfärdshelgen, säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.

Kampanj och dockningar

Orsaken till att Stena Carisma sätts i trafik redan i mitten av april uppges vara behov av tilläggskapacitet på linjen Göteborg–Frederikshavn. Stena Line har sänkt priserna till 29 kronor för en dagstur till Danmark fram till slutet av maj, vilket har ökat bokningstrycket. Kampanjen gäller även för linjen Varberg–Grenå.

– Detta är ett sätt att få fler att åka till Danmark över dagen, man kan väl se det som ett litet test också och se hur det tar. Det har bokats på ganska bra faktiskt sedan kampanjen släpptes. Vi har ju stor kapacitet på våra fartyg och bra beläggning, men vi har plats för ännu fler som vill åka, säger Waltersson.

Dessutom behöver Stena Line tilläggskapacitet på linjen Göteborg–Frederikshavn på grund av pågående dockning av Stena Jutlandica och kommande dockning av Stena Danica på Damen Shiprepair Götaverken AB i Göteborg.