Fotograf: Staffan Strive

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Svenskt rederi köper expeditionsfartyg

Det svenska bolaget Polar Alca Maritime AB köper det finskbyggda expeditionsfartyget Polar Pioneer från ryska ägare.

Det isförstärkta fartyget ska sysselsättas med expeditionskryssningar i Arktis och Antarktis. Fartyget kommer att tas till Sverige till början av hösten 2021 och ska ligga i Uddevalla över vintern. Affären finansieras av Tjörns Sparbank.

– Vi kommer att ta över fartyget den 1 mars, därefter uppgradera det så att vi kan göra de första kryssningarna från Svalbard säsongen 2022, säger Staffan Strive, vd och huvudägare i rederiet, till Sjöfartstidningen.

Registreras på Cypern

Polar Pioneer kommer att ägas av det svenska bolaget men segla under cypriotisk flagg. Gota Shipmanagement i Göteborg kommer att ansvara för ship management. Staffan Strive säger att han hade velat flagga fartyget svenskt, men att det i praktiken blev omöjligt.

– Det finns en lag som säger att besättningen måste tala ett skandinaviskt språk på ett svenskflaggat passagerarfartyg som seglar på skandinaviska länder. Som kalkylerna ser ut så bär sig inte ekonomin med 18 svenskar på det här fartyget. Därför kommer en del av besättningen att vara filippinare. Annars gör vi allt för att försöka hålla vår skandinaviska profil.

Fartyget har kapacitet för 53 passagerare. Kryssningarna kommer att marknadsföras och säljas av ett resebolag som bildas av Wildphoto Travel på Svalbard och Twin Tracks i Sverige.

– De går samman och blir delägare i rederiet, säger Staffan Strive.

Byggdes som forskningsfartyg

Den 71,5 meter långa och 12,8 meter breda Polar Pioneer byggdes 1982 av varvet Laivateollisuus i Åbo som havsforskningsfartyget Akademik Shuleykin. Ombyggnationen till passagerarfartyg genomfördes år 2000.

Akademik Shuleykin på provtur sommaren 1982.

Akademik Shuleykin var den första enheten i en serie sovjetiska forskningsfartyg från varvet. De hade i princip samma skrov men olika utrustning. Ett av dem var Arnold Veimer från 1984 som 1996 blev svenska marinens stödfartyg Trossö.

För närvarande ligger Polar Pioneer upplagd i Riga.

– Polar Pioneer är i fullt brukbart skick, men vi vill nog höja standarden för passagerarna ombord innan vi inleder trafiken. Skrovet är i mycket gott skick och vi har provkört maskineriet, säger Staffan Strive.