Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo | Utbildning

Chalmers ska lära Stena-befäl BRM

Chalmers och Stena Line Scandinavia ingår avtal om BRM-utbildning. Totalt ska 250 Stena-befäl på 26 fartyg gå en skräddarsydd kurs på Chalmers.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]g gå en skräddarsydd kurs på Chalmers.

– Vi är väldigt stolta över att ha vunnit den här upphandlingen i konkurrens med andra namnkunniga skolor och företag. För oss är det ett mycket prestigefyllt uppdrag att få utbilda Stena Line Scandinavias alla bryggbefäl i BRM, säger Staffan Strive, affärsutvecklare på Chalmers institution för sjöfart och marin teknik. 

Ökad säkerhet  

Utbildningen som bryggbefälen ska gå är alltså en kurs i BRM (Bridge Resource Management), vilket i korthet handlar om att skapa en ökad säkerhet genom bättre ledarskap, öppnare kommunikation och ett positivt ifrågasättande.

– Vi har ju BRM-kurser i vår grundutbildning men förutom det som alltid ingår i en BRM-kurs vill Stena också ha en tydlig Stena-profilering på kursen där befälen utbildas i företagets kultur och värderingar. Därför kommer vi att göra justeringar i vår BRM-utbildning där Stena ska ge oss input om hur de vill att befälen ska tänka och agera, säger Staffan Strive.

”Inga rätt eller fel”

Kursen pågår i tre dagar, inklusive åtta timmars simulatorutbildning. Enligt Staffan Strive handlar simulatorutbildningen mycket om att provocera fram situationer och riskmoment som kan uppstå ombord på fartyg.           

– Efter diskuteras alla moment och scenarior, där man tar upp vad som gjordes och varför, och om saker kunde gjorts på annat sätt. Det handlar inte om huruvida det finns exakta rätt eller fel, utan mer om kommunikation, respekt och att kunna ifrågasätta varandra på ett positivt sätt.

Start till våren

På torsdagen skrevs ett avtal mellan Chalmers och Stena Line Scandinavia om BRM-kursen, som kommer att starta någon gång efter årsskiftet. Därefter kommer kurser att hållas i cirka 1,5 år framöver.   

– Även om vi tidigare gjort liknande rederiupplägg av vår BRM-utbildning så har vi aldrig gjort det i den här uppfattningen med 250 befäl. Det är vi extra stola över, säger Staffan Strive. 

Positiva tongångar

Från Stena Line Scandinavia hörs liknande positiva tongångar kring det färska kursavtalet.    

– Vi har ett mycket stort förtroende för Chalmers som vi också har en relation med sedan tidigare, därför känns det väldigt bra att få komma just hit. Alla våra befäl har ju genomgått BRM-utbildning, men det här kändes som ett ypperligt tillfälle att få igång en BRM-kurs där vi också kan få in våra gemensamma Stena-värderingar i utbildningen och låta deltagarna få lära sig mer om Stena-standarden och Stena-kulturen. Syftet med kursen förstås är att öka säkerheten ombord på våra fartyg ytterligare, säger Jörgen Lorén, Safety Manager vid Stena Line, och utvecklar:

– De flesta av våra befäl är svenskar, holländare och engelsmän, men vi har också en del ryssar, liatuer och polacker och så vidare. Därför kommer vi att blanda nationaliter på kurserna så att deltagarna kan dra lärdom av varandras kulturer.

Praktisk orsak

Enligt Jörgen Lorén finns det även en mer praktisk orsak till att man väljer Chalmers som kursutförare:

– Många av våra befäl har aldrig en chans att få komma hit till oss här i Göteborg, så tack vare närheten till Chalmers blir detta också en chans att visa upp vårt huvudkontor för dem och ytterligare öka deras känsla för företaget.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]