Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Ekonomi | Fartygsutrustning

Svag marknad för MacGregors produkter

MacGregors marknadssituation beskrivs som fortsatt utmanande i Cargotecs kvartalsrapport.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rgotecs kvartalsrapport.

Kalmar och Hiab inom Cargotec-koncernen noterar en förbättrad orderingång och lönsamhet medan MacGregor kämpar med en utmanande marknadssituation inom handelssjöfarten och offshore med låga ordervolymer.

Totalt uppvisar Cargotec ett rörelseresultat (operating profit) för tredje kvartalet på 61,9 miljoner euro inklusive omstruktureringskostnader på 6,4 miljoner euro. Motsvarande period i fjol var rörelseresultatet 45,8 miljoner euro.

Låg efterfrågan

Av kvartalsrapporten framgår att efterfrågan är låg på lasthanteringslösningar inom offshore på grund av reducerade investeringar inom oljebolagen. Även efterfrågan på utrustning för bulkfartyg är låg. Däremot ökade efterfrågan på lasthanteringsutrustning för stora containerfartyg under tredje kvartalet.

Värdet på nya order för MacGregor minskade med 21 procent under tredje kvartalet och uppgick till 200 miljoner euro. Över två tredjedelar gällde handelsfartyg och mindre än en tredjedel var offshorerelaterade.

Värdet på orderboken var 984 miljoner euro i slutet av kvartalet, vilket är 18 procent lägre än i slutet av tredje kvartalet 2014.

Ökad omsättning

MacGregor ökade sin omsättning med 13 procent till 289 miljoner euro. MacGregors rörelseresultat inklusive omstruktureringskostnader uppgick till 7,3 miljoner euro under tredje kvartalet 2015, jämfört med 7 miljoner euro motsvarande period 2014.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]