Fotograf: Gävle Hamn

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Större kranar i Gävles nya terminal

I går signerade Gävle Hamn och hamnentreprenören CYES Maritime works kontrakt om utbyggnaden av containerterminalen. Som får andra kranar än planerat. 

Inom några veckor kommer området kring den nya containerterminalen att stängslas in och kontor etableras. I november är planen att första spadtaget ska tas för den nya terminalen som innebär en fördubbling av kapaciteten till 600.000 TEU. 

STS-kranar

Ursprungsplanen var att resa så kallade wide-span-kranar vid den nya terminalen. Något man nu frångått på grund av den ständigt ökande efterfrågan på containervolymer. I stället blir det STS-kranar, som bland annat finns i Göteborgs containerterminal. STS-kranarna är, enligt Gävle Hamn, snabbare med cirka 30 lyft per kran per timme, i jämförelse med 20 lyft per timme, samt att de kan hantera bredare fartyg än wide-span-kranarna. 

– Vi har över tid noterat mycket stora volymökningar i Gävle, och besluten om ännu effektivare kranar kommer att kraftigt stärka Gävle Containerterminals konkurrenskraft, konstaterar Yilport Nordics försäljningschef Håkan Bergström i ett pressmeddelande. 

Effektivare

Arbetet ska utföras av CYES Maritime works som nu jobbar med bland annat Trelleborgs hamn. 

– Vi ser fram emot att få använda vår expertis och erfarenhet i samband med det här projektet. Ett spännande och roligt uppdrag som kommer resultera i en mycket välplanerad och effektiv containerterminal enligt plan och ritning, säger CYES Sverige-vd Antonio Daban.

I slutet av 2019

Den nya containerterminalen ska stå klar i slutet av 2019. 

– Med detta så växer Gävle som hamnstad och Gävle hamn som mål för handel genom import och export ytterligare på den internationella kartan, säger Fredrik Svanbom, vd på Gävle Hamn.