Fotograf: MacGregor

Kategori: Fartygsutrustning | Skeppsbyggnad | Torrlast

MacGregor-kranar till kinesiska varv

Under det första kvartalet 2014 har MacGregor tagit hem beställningar på kranar till sammanlagt 15 bulkfartyg i order på varv i Kina.

Inom loppet av några månader har MacGregor inom Cargotec sålt sammanlagt 60 kranar till fem kinesiska varv. Kranarna ska installeras på 15 bulkfartyg.

– Från och med juni i förra året så har marknaden verkligen vänt. Hela hösten har gått bra och fortsättningsvis ser det väldigt bra ut vad vi ser, säger Mikael Hägglund, Sales Manager, Cranes vid MacGregor till Sjöfartstidningen.

– Under 2013 hade vi 50 procent av världsmarknaden. En av anledningarna är att vi kommer mer och mer in på den nya generationens kranar som vi har tagit fram, så kallade VFD variable frequency drive, alltså elektriska kranar.

Högeffektiva

Sex av de totalt 15 bulkfartyg som MacGregor levererar kranar till ska utrustas med kranar av VFD-typ. Enligt Mikael Hägglund är de högeffektiva med låg energiförbrukning.

– De drar 50 procent av energin av en motsvarande vanlig kran. De är dessutom snabbare och ger mer kapacitet. Anledningen till att vi fått så många nya order är att vi är tekniskt ledande inom kranområdet.