Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo

Stena Vision läggs upp

Stena Line har beslutat att göra en temporär fartygsrockad på linjen mellan Karlskrona och Gdynia. Stena Vision läggs upp och i stället kommer Stena Nordica tillbaka.

Det är på grund av det minskade passagerarantalet mellan Karlskrona och Gdynia i kölvattnet av coronapandemin som Stena Line nu dirigerar om sina fartyg på linjen.

Med start den 4 maj kommer Stena Nordica att sättas in i stället för Stena Vision som läggs i warm layup. Stena Nordica kommer därmed tillbaka efter att ha varit utlånad till Nordsjön, där hon var tänkt för Stena Lines Brexitkontrakt med Storbritanniens utrikesdepartement.

– Hon låg redo för det, men återvänder nu i stället till sin hemmalinje, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Behåller fraktkapaciteten 

Stena Vision ersätts av Stena Baltica i tidtabellen och Stena Nordica går in på Balticas avgångar. Därmed behåller rederiet sin fraktkapacitet på linjen och kan köra med 34 avgångar per vecka, men sänker samtidigt passagerarkapaciteten i enlighet med att rederiet sedan tidigare valt att fokusera om sin verksamhet från passagerare till frakt.

– Det här gör att vi får något lägre driftskostnader med mer bränslesnåla fartyg som är mer lämpade för frakt, säger Carl Mårtensson.

Inga fler varsel

Förändringen ska inte innebära att ytterligare anställda varslas eller permitteras. Det trots att Stena Vision har svensk flagg.

– Vi har redan haft både varsel och uppsägningar och detta ingår i det. Några kommer att arbeta kvar ombord och några kommer att få arbeta på andra fartyg, säger Carl Mårtensson.

Stena Vision kommer inledningsvis att läggas upp i Karlskrona. Stena Line menar att åtgärden är temporär, men utan något bestämt slutdatum.

– Om vi ser att passagerartrafiken kan dra igång igen så kommer vi överväga att köra igång Vision igen, säger Carl Mårtensson.