Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Stena Vision flyttas till Irländska sjön

Trotjänaren Stena Vision ersätts efter årsskiftet i Polentrafiken av E-Flexern Stena Ebba och flyttas i juni 2023 till trafiken mellan Irland och Frankrike.

Med Stena Vision kan Stena Line från och med sommaren 2023 erbjuda en betydande kapacitetsökning på linjen Rosslare–Cherbourg. För närvarande trafikeras linjen av Visentinibygget Stena Horizon. Stena Vision tar upp till 1.300 passagerare och har 485 hytter.

Fördubblar antalet avgångar

Paul Grant, Irish Sea Trade Director på Stena Line, förväntar sig en livlig sommar 2023.

– Vi fördubblar avgångsfrekvensen och vår passagerarkapacitet blir tre gånger större på vår linje Rosslare–Cherbourg och ökar dessutom märkbart vår fraktkapacitet, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Paul Grant har Stena Line noterat en ökad efterfrågan på fler tjänster och större fartyg.

– Från och med nästa juni kommer vi att ha tolv avgångar per vecka på den kortaste och mest frekventa direktlinjen mellan Irland och Frankrike. Vi är glada över att kunna erbjuda fler alternativ och valmöjligheter för våra kunder med detta betydande tillskott i vår flotta på Irländska sjön.

Byggd 1987

Med introduktionen av Stena Vision uppges Stena Line bli den enda färjeoperatören med dagliga avgångar i vardera riktningarna sex dagar i veckan på linjen Rosslare–Cherbourg.

Stena Vision har ingått i Stena Lines flotta sedan leveransen som Stena Germanica år 1987. Fartyget var insatt på linjen Göteborg–Kiel till 2010, varefter hon fick namnet Stena Vision och flyttades till linjen Karlskrona–Gdynia.

Stena Nordica blir ersättningsfartyg

I och med flytten av Stena Vision kommer det bli tre färjor som trafikerar Karlskrona–Gdynia, nybyggena Stena Estelle och Stena Ebba, samt Stena Spirit som är systerfartyg till Stena Vision. Tidigare har även Stena Nordica trafikerat linen till Polen, men enligt Stefan Elfström, presschef på Stena Line, kommer även det fartyget att bli kvar i flottan.

– Stena Nordica blir ett relief vessel, det vill säga hon kommer att stötta samtliga rutter i vårt nätverk där det finns ett behov, säger han.