Hamnen i Immingham.

Fotograf: ABP Immingham - David Lee Photography Ltd

Kategori: RoRo

Stena Line i jättesatsning på ny hamn i England

Tillsammans med brittiska hamnbolaget Associated British Ports har Stena Line nu tecknat ett avtal värt 100 miljoner pund för en ny terminal i Immingham.

Stena Line och Associated British Ports, ABP, har nyligen skrivit under ett gemensamt avtal om att tillsammans utveckla en ny godsterminal vid hamnen i Immingham vid floden Humbers mynning. Avtalet är värt 100 miljoner pund och betyder för Stena Line att de kommer att driva den nya terminalen under de kommande 50 åren.

”Fraktvolymer på rekordnivåer”

– Vi är mycket glada att kunna meddela att vi nu tar nästa steg i den strategiska visionen för våra linjer mellan Storbritannien och Kontinentaleuropa, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Line i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Våra fraktvolymer ligger på rekordnivåer och fortsätter att öka, så vi vill bygga vidare på denna framgång och erbjuda marknaden och våra kunder ytterligare tjänster genom utvecklingen av en helt ny terminal och kajplatser i Immingham. Stena Line lovar ett betydande långsiktigt åtagande som kommer att ge ett betydande lyft, säger han.

I drift till 2025

I början av året bytte Stena Line hamn på linjen från Rotterdam till Immingham istället för närliggande Killingholme som ligger längre in utmed floden Humber. Det just eftersom rederiet behövde utöka terminalkapaciteten eftersom fraktvolymerna fortsatt öka, inte minst som en konsekvens av Brexit.

Enligt pressmeddelandet har ökningen krävt en långsiktig lösning med större terminalytor närmare Humbers mynning, vilket öppnar för större fartyg och kortare seglingstider.

Stena Line har i dag fyra linjer på Nordsjön mellan Nederländerna och England, Hoek Van Holland–Killingholme och Hoek Van Holland–Harwich, samt Rotterdam–Killingholme och Rotterdam–Immingham.

ABP skriver i pressmeddelandet att de avser att lämna in en ansökan om utvecklingstillstånd till landets transportminister under försommaren med sikte på att de nya terminalanläggningarna ska vara i drift 2025.