Fotograf: Svenska Orient Linien

Kategori: Folk/företag | RoRo

SOL får ny vd

Ragnar Johansson tar över vd-stolen på anrika Svenska Orient Linien i Göteborg. Han efterträder Michael Kjellberg.

– Det känns naturligtvis väldigt kul att ta det här steget och jag tror vi får en bra laguppställning där jag fokuserar på att sköta och driva bolaget och Michael Kjellberg kan fokusera på affärsutveckling och det entreprenöriella, säger Ragnar Johansson som arbetat på Svenska Orient Linien de senaste fem åren som vd för två av koncernens dotterbolag – SOL North Europe Service AB och SOL Continent Line AB.

100 år gammalt bolag

Svenska Orient Linien är ingen duvunge precis, för två år sedan firade bolaget 100 år och idag har SOL många ben inom sjöfarten i Europa.

Bland annat driver SOL linjetrafik mellan Skandinavien, kontinenten, Baltikum samt norra Afrika och östra Medelhavet och utför olika managementuppdrag, däribland för skogsindustrin. 

SOL med huvudkontor på Klippan i Göteborg omsätter cirka 850 miljoner per år och har runt 45 anställda.

Den första januari 2014 kommer den mångårige vd:n Michael Kjellberg, tillika häftenägare i Imperial Shipping som äger SOL, att övergå till en ny roll som arbetande styrelseordförande medan Ragnar Johansson alltså befordras och får ett helhetsansvar.

– Jag är mycket nöjd med denna lösning. Ragnar har en lång och gedigen erfarenhet från branschen. Vi kommer att bli ett bra team, som tillsammans kommer att kunna utveckla koncernen in i framtiden, säger Michael Kjellberg.

Många år inom Stena

Innan han värvades till Svenska Orient Linien jobbade Ragnar Johansson inom Stenakoncernen i 22 år, varav nästan hälften av åren som linjechef för Polen och Tysklandstrafiken. 

Ragnar Johansson sitter med i Sveriges Redareförenings styrelse och är ordförande för föreningens färje- och rorosektion.