Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Politik | Utbildning

Sjöfartsutbildningar får ökade anslag

Sjöfartsutbildningarna vid Chalmers och Linnéuniversitetet får kraftigt ökade anslag i regeringens budgetproposition.
Regeringens budgetproposition innehåller flera punkter som är efterlängtade av branschen, vilket Sjöfartstidningen tidigare skrivit om. Ytterligare en sådan är att anslaget till sjöbefälsutbildningarna på Chalmers Tekniska Högskola och Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet ökas med 3,75 miljoner kronor vardera nästa år, och med 7,5 miljoner kronor från och med 2024.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]lket Sjöfartstidningen tidigare skrivit om. Ytterligare en sådan är att anslaget till sjöbefälsutbildningarna på Chalmers Tekniska Högskola och Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet ökas med 3,75 miljoner kronor vardera nästa år, och med 7,5 miljoner kronor från och med 2024.

Det här görs för att stärka sjöfartsutbildningarna, skriver regeringen i budgetpropositionen.

Anslaget fördubblas

Jämfört med i dag innebär det att anslaget fördubblas för båda lärosätena från och med 2024.

Beskedet välkomnas av Fredrik Olindersson, chef för avdelningen för maritima studier på Chalmers Tekniska Högskola och Björn Pundars, prefekt vid Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitetet.

– Både vi och Linnéuniversitetet har haft svårt att få ihop ekonomin för sjöbefälsutbildningarna i många år. Det som gör utbildningarna så dyra är att vi har simulatorer och övrig utrustning som kostar mycket, och att utbildningarna är lärarintensiva eftersom delar av undervisningen sker i små grupper, säger Fredrik Olindersson.

Ger goda förutsättningar

Han berättar att skolornas rektorer haft regelbunden kontakt med utbildningsdepartementet, och att man både då och i andra sammanhang har tryckt på för att anslagen ska höjas. 

– Vi är väldigt glada att detta kommer nu. Det här ger oss förutsättningar att fortsätta bedriva högkvalitativa utbildningar. Det visar också att regeringen ser sjöfartsutbildningarna som viktiga, säger Björn Pundars.

I regeringens budgetproposition står att ”sjöbefälsutbildningarna är av avgörande betydelse för att stärka Sveriges beredskap, men utbildningarna kräver tillgång till kostsam infrastruktur för att praktiska moment i utbildningarna ska kunna genomföras. Regeringen avser därför att förstärka dessa utbildningar så att utbildningarna fortsatt kan försörja svensk sjöfart med nödvändig kompetens”.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]