Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Politik | Utbildning

SUI utan anslag för 2015

Den fartygsförlaga utbildningen vid sjöbefälsskolorna får det tufft under kommande år. Regeringen fick inte med anslaget till skolorna i budgeten.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ll skolorna i budgeten.

Den förra regeringen utlovade 1,4 miljoner kronor till SUI (Sjöfartens Utbildningsinstitut), för praktikplatser till sjöss. De pengarna fanns inte med i den nya regeringens budgetproposition som lades fram igår. 

– Det kom lite som en kalldusch, eftersom vi tidigare fått ett förhandsbesked om att de skulle beviljas, säger SUI:s styrelseordförande Per Barkman.

Avgörande utbildning

Det är sjöfartsutbildningarna på Chalmers i Göteborg och Linnéuniversitetet i Kalmar som tillsammans ansökt om hjälp med finansieringen av studenternas praktik. Den fartygsförlagda utbildningen är avgörande för att sjöbefälsstudenterna ska få avlägga sjökaptensexamen. Personalen på SUI:s kansli arbetar hårt med det tuffa arbetet att skaffa meningsfull och väl planerade praktikplatser till alla studenterna. Utan finansiell hjälp finns nu risk att båtar som kan erbjuda praktikplatser ändå blir utan studenter.

Per Barkman vill dock poängtera att det uteblivna anslaget i höstpropositionen, inte betyder att loppet är kört för SUI.

– Det verkar inte omöjligt att vi kan komma med i vårbudgeten och därmed få anslag till 2016. Vad vi förstått är det ju ingen politisk oenighet som ligger bakom att de 1,4 miljonerna inte finns med för 2015. Men vi får ett bekymmersamt kommande år.

Hittar finansiering

Nu måste skolorna komma in med en ny ansökan till våren. 

Per Barkman poängterar att SUI:s mål är att driva verksamheten vidare på samma sätt som tidigare, trots de uteblivna pengarna.

– Jag tror vi hittar en finansieringsmöjlighet, även om både branschen och skolorna har det tufft idag.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]