Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Utbildning

Nya simulatorer till Åbo

Aboa Mare investerar i toppmoderna simulatorer för både examensutbildning och kompetensutveckling.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]och kompetensutveckling.

Redan innan nybygget Viking Grace sätts i trafik i januari 2013 kommer utbildningen av fartygets bryggbefäl att inledas vid Aboa Mare i Åbo. Viking Line Abp och Aboa Mare Ab har avtalat om att skaffa en simulatorbrygga som till sin instrumentering och utformning blir identisk med installationen på Viking Grace.

Nyaste systemet

Viking Grace utrustas med det integrerade navigationssystemet Nacos Platinum från SAM Electronics som levereras av L-3 Communications Valmarine AS. Telemerkki Oy bygger konsolerna och kopplar in systemet i den nya simulatorn som levereras av Transas Marine i Göteborg.

Yrkeshögskolan Novia och yrkesinstitutet Axxell, som tillsammans svarar för sjöbefälsutbildningen i Åbo under det gemensamma namnet Aboa Mare, har investerat i en helt ny simulatorplattform från Transas Marine i Göteborg 

– Yrkeshögskolan Novia har satt fartygssimulation som ett av högskolans tyngpunktsområden med spetskunskap. Vi är rätt stolta över detta, säger vd Per-Olof Karlsson vid Aboa Mare Ab.

– Vi jobbar med Göteborgskontoret, som servar, uppdaterar och säljer systemen. Transas system används också i vår simulatoranläggning i Otnäs i Esbo och systemen kommer att kunna kopplas ihop via ett nätverk så att vi kan köra övningar med en del av fartygen i Otnäs och en del i Åbo.

Åtta bryggor

Efter att ha verkat inom samma fastighet sedan 1967 flyttar Aboa Mare inkommande vinter in i en nyrenoverad fastighet. I början av november ska Viking Grace-simulatorbryggan tas i bruk i den nya fastigheten. Innan dess kommer två lärare från Aboa Mare att utbildas till instruktörer för Nacos Paltinum i Tyskland.

Aboa Mare har i dagens läge sju simulatorbryggor i Åbo, men den minsta kommer inte att flyttas. Per-Olof Karlsson säger att underhandlingar pågår med Neste Oil om att ersätta den med en ny brygga av den typ som finns på de nyaste tankfartygena i flottan. Samtidigt kommer den att motsvara det senaste finländska sjöbevakningsfartygets brygga.

Dessutom kommer den existerande bryggan för Neste Oils råoljetankfartyg Tempera och Mastera att uppgraderas med det nya system som installerats ombord på fartygen. Aboa Mare har därtill en brygga med Sperry-utrustning för Finnlines Star-klass ropax-fartyg och en Furuno-brygga som har skapats tillsammans med Wallenius.

– Vi underhandlar också med flera rederier om en gemensam Nacos 1100-brygga. Därefter skulle sex av bryggorna ha långsiktiga samarbetsavtal med rederier. Därtill kommer skräddarsydd skolning för varje rederi. Tanken är att vi ska ha åtta bryggor på det nya stället.

Lotsutbildning

I Otnäs har Aboa Mare en generisk bryggsimulator som bland annat används för lotsutbildningen.

– För de rederier som vill köra med sin egen utrustning kommer vi att flytta lotsutbildningen och lotsexamen till Åbo, påpekar Karlsson. 

– Det absolut viktigaste är i alla fall att simulatorbryggorna kostnadsfritt får användas inom grundutbildningen av däcksbefäl. Studerandena vid Aboa Mare har tillgång till den modernaste utrustning som finns på marknaden.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]