Fotograf: Stockholms Hamnar

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Ny seawalk i Nynäshamn

För att betjäna kryssningstrafiken har en utvikbar brygga tagits i bruk i Nynäshamn.

Stockholms Hamnar har invigt en en så kallad seawalk i Nynäshamns hamn. Denna 260 meter långa, utvikbara gångbrygga kan likt en tumstock vecklas ut till ett kryssningsfartyg som ligger en liten bit ut på redden. Passagerare kan därmed gå iland och ombord och behovet av att använda tenderbåtar elimineras. När inget kryssningsfartyg ligger på redden är gångbryggan infälld.

– Det finns bara tre liknande konstruktioner i världen och vi förbättrar servicen och flexibiliteten för kryssningstrafiken avsevärt med investeringen i denna seawalk, säger Henrik Ahlqvist, kryssningsansvarig på Stockholms Hamnar.

Även mindre fordon

Seawalken är mellan 4 och 9 meter bred. Även mindre fordon kan köra på den för att transportera bagage och förnödenheter. Stockholms Hamnar uppger att upp till 3.000 kryssningspassagerare kan tas i land på en halvtimme. Förtöjningsutrustningen kan användas i vindstyrka upp till 14 m/s.

Av årets 240 kryssningsanlöp till Stockholms Hamnar är cirka 15 inbokade till Nynäshamn.

– I Nynäshamn går kryssningsfartygen inte in till kaj. Den nya seawalken har fungerat jättebra och passagerarna är nöjda. Det har visat sig vara ett smidigt sätt att ta sig iland, säger Ingrid Hansson, pressansvarig på Stockholms Hamnar.