Fotograf: Stena Bulk

Kategori: Ekonomi

Många vill segla Nordostpassagen

Ryska myndigheter har fått in rekordmånga förfrågningar från rederier som vill färdas genom Nordostpassagen –  genvägen till Asien lockar

600 ansökningar om att få ta genvägen över norra Ryssland har kommit in till den ryska myndigheten Northern Sea Route Administration (NSRA), visar en rapport från Global Ice Center som ägs av företaget Weathernews Inc. Det är det största antalet ansökningar som kommit in till myndigheten någonsin. Nordostpassagen är den kortaste, och enligt många den billigaste, vägen mellan Europa och Kina eller Japan.

Öppen i sex veckor

Isen började smälta i Nordostpassagen i slutet av maj men den stod inte fullt öppen förrän i slutet av augusti. Sedan början av oktober har isen dock kommit tillbaka och det är inte längre möjligt att färdas passagen utan hjälp av isbrytare.

Nordostpassagen öppnades helt för första gången 2005 och fyra år senare, 2009, tog det första fartyget den vägen.

Stängt norr om Kanada

Det har dock sett annorlunda ut i Kanadas motsvarighet till Nordostpassagen – Nordvästpassagen – berättar rapporten. Den passagen har varit stängd under hela sommaren på grund av för tjock ismassa. Detta för första gången på fem år.