Rikard Engström, vd för Föreningen Svensk Sjöfart.

Fotograf: Arkivbild: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Politik

Inga satsningar på sjöfart i vårbudgeten

I regeringens vårbudget saknas satsningar på sjöfarten, trots de politiska ambitionerna om överflyttning. Det konstaterar föreningen Svensk Sjöfart, som efterlyser att anslagen till Sjöfartsverket åtminstone höjs.
Föreningen Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström är kritisk till att sjöfarten saknas i regeringens vårändringsbudget, som presenterades under torsdagen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]et konstaterar föreningen Svensk Sjöfart, som efterlyser att anslagen till Sjöfartsverket åtminstone höjs.”} /–>

Föreningen Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström är kritisk till att sjöfarten saknas i regeringens vårändringsbudget, som presenterades under torsdagen.

Vårbudgeten har en omfattning på cirka 45 miljarder kronor och fokuserar på en grön återstart av Sverige och mildring av covid 19-pandemins återverkningar på ekonomin. Bland annat ingår ett miljöstöd med syfte att stimulera överflyttning av gods från väg till järnväg, däremot inga medel till överflyttning till sjötransport.

– Det är klokt att i detta läge prioritera vård, vaccination och jobb. Vad som glöms bort är tyvärr att transporter krävs för att kunna producera och sälja varor inom och utom Sverige. Regeringen har tidigare uttalat en ambition om att använda sjöfarten i högre utsträckning och även verka för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart, men detta visas inte på något sätt i vårbudgeten, säger Rikard Engström i ett pressmeddelande.

Vill ha stöd till Sjöfartsverket

Föreningen Svensk Sjöfart vill att regeringen åtminstone kompenserar det ”konkursmässiga Sjöfartsverket” nu när deras intäkter kraftigt minskar på grund av pandemin.

– Myndigheten behöver därför höja farleds- och lotsavgifterna drastiskt från den 1 september, något som kommer drabba sjöfarten och slutändan industrin och besöksnäringen. Satsningen som behövs skulle varit blygsam del av budgetens totala omfattning, säger Rikard Engström.

Förhoppningar inför infrastrukturpropositionen

För att industrins konkurrenskraft ska kunna stärkas föreslår Svensk Sjöfart att anslagen till Sjöfartsverket höjs.

– Den största förhoppningen är att vi får se åtgärder som stärker sjöfartens konkurrenskraft redan i infrastrukturpropositionen. Framöver hoppas vi att regeringen lyssnar till industrin, lyssnar till Sjöfartsverket och lyssnar till den maritima näringen och därmed exempelvis ger Sjöfartsverket anslag i en ändringsbudget och presenterar åtgärder för att stärka förutsättningarna för svenska rederier så man kan verka för att svensk konkurrenskraft stärks, säger Rikard Engström i pressmeddelandet.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]