Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Arbetsmarknad | Container | Hamn/Logistik

Klart vem som leder utredningen

Det blir Tommy Larsson, ämnessakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet, som leder regeringens utredning om rätten att vidta stridsåtgärder. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]dta stridsåtgärder. 

Häromveckan meddelade arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) att regeringen tillsätter en utredning som ska se över lagstiftningen kring stridsåtgärder. Detta efter den långdragna hamnkonflikten i Göteborg mellan Hamn4:an och APM Terminals Gothenburg. Nu är det klart att det blir Tommy Larsson som leder utredningen med start 1 juli. 

Förändring av fredspliktsreglerna? 

Tommy Larsson är i dag ämnessakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet, där han arbetat med frågor kopplade till entreprenörsansvar. Han har även en bakgrund som arbetsrättsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting, utredningssekreterare i Lavalutredningen och rättssekreterare i Arbetsdomstolen. Tommy Larsson ska ”se över om det är möjligt och lämpligt att förändra fredspliktsreglerna i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal”, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Till sin hjälp får han Lars Gellner, tidigare arbetsrättsjurist på Svensk Näringsliv, och Ronny Wenngren, tidigare förhandlingschef på Elektrikerförbundet. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2018.

Kostar tid och pengar

Sveriges Hamnar välkomnar regeringens initiativ att se över lagstiftningen kring stridsåtgärder, men varnar samtidigt för att tiden går och pengarna rullar när containerterminalen går på halvfart och rederier och andra hamnkunder lämnar Göteborg. 

– Den svenska modellen ska gälla även för hamnarna i Sverige – har ett kollektivavtal ingåtts ska arbetsfred råda. Det är en omöjlighet för våra företag att bedriva verksamhet under andra omständigheter. Den rådande situationen kostar enorma summor pengar och flera personer drabbas, säger Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar.

Medlingssamtalen fortsätter 

I tisdags varslade hamnoperatören APMT 160 personer om uppsägning vid containerterminalen i Göteborg, på grund av kraftigt minskade godsvolymer som följd av konflikten.   

Medlingssamtal mellan parterna hölls under onsdagen och torsdagen i förra veckan och enligt Hamnarbetarförbundets hemsida fortsätter samtalen i morgon tisdag.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]