Fotograf: Agne Carlsson

Kategori: Passagerarsjöfart | Säkerhet

Funchal ”redo att avgå”

De brister som Transportstyrelsens inspektörer tidigare påpekat har nu i det närmaste åtgärdats. Om inget oförutsett inträffar kommer Funchal att avgå som planerat till Orkneyöarna klockan 19.30 på måndagskvällen.

– Ja, jag har precis fått besked om att rederiet nu har åtgärdat de flesta bristerna och att det egentligen bara är brandisoleringen som är kvar. Men det håller man på och arbetar med, vilket innebär att hon sannolikt kommer att avgå som planerat, säger Tomas Åström, chef för Transportstyrelsens sjöfarts- och luftfartsenhet, till Sjöfartstidningen på måndagseftermiddagen.

Fler brister hittades

Som Sjöfartstidningen tidigare berättat har fel hittats på kryssningsfartyget Funchal i två omgångar. Först avbröts Transportstyrelsens hamnstatskontroll av kryssningsfartyget Funchal i förra veckan efter att man då hittat ett flertal allvarliga brister. Reparationer vidtog, varpå inspektionen återupptogs i söndags. Det bar sig dock inte bättre än att inspektörerna då hittade nya fel.

Men enligt Tomas Åström tycks nu alltså så gott som samtliga brister ha korrigerats.

Certifikat på gång

– Nu håller representanten från klassningssällskapet på med sitt avslutande arbete, och enligt de besked jag har fått så kommer han att utfärda det passagerarcertifikat som krävs innan det är dags för avgång.

Beskedet från Tomas Åström bekräftas av resebyrån Latitude Travel, som även de uppger att bristerna på Funchal är åtgärdade och att hon är redo att avgå till Orkneyöarna som planerat klockan 19.30.