Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Färre kryssningsfartyg till Göteborg i år

Trots den bitande kylan har de första kryssningsresenärerna redan anlänt till Göteborg. Totalt sett väntas dock betydligt färre kryssningsfartyg anlöpa Göteborg i år än förra året. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] år än förra året. 

Egentligen var det inte alls meningen att Göteborg skulle få besök av ett kryssningsfartyg så här tidigt på året. Men när det nybyggda fartyget Aida Stella med sina 2.000 tyska kryssningsresenärer ombord i måndags möttes av hårt väder på väg till Köpenhamn fick man plötsligt styra om kursen till den svenska Västkusten.

Snabba puckar

Kursändringen innebär att startskottet för årets göteborgska kryssningssäsong börjar en månad tidigare än planerat.     

– Det är snabba puckar som gäller, men efter förra årets lotsstrejk i Oslo, då sju anlöp styrdes om till Göteborgs Hamn med kort varsel, har vi en viss vana inne, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig vid Göteborgs Hamn, i ett pressmeddelande.

Tillfällig svacka

Aida Stellas oväntade besök lär dock bara hjälpa upp statistiken marginellt när det gäller året besök av kryssningsfartyg. Endast 36 kryssningsfartyg väljer att besöka Göteborg i år, vilket är hälften så många som förra året. Enligt Jill Söderwall beror minskningen dels på att rederiet Classic International Cruises – som förra året anlöpte Göteborg 14 gånger – har gått i konkurs och att det nu är sämre bokningsläge när det gäller de engelska kryssningsrederierna. 

– Göteborg har funnits med på de engelska rederiernas rutter i många år nu och det är oundvikligt att resmålen varieras ibland. I år blir det till vår nackdel, säger Jill Söderwall, som dock är övertygad om att den långsiktiga trenden är positiv:

– Som tur är vänder det uppåt redan 2014. Då slår vi alla tiders rekord, både när det gäller antalet anlöp och passagerare. Redan nu har vi 70 fartyg anmälda, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig vid Göteborgs Hamn. 

Aida Stella tillhör det tyska rederiet Aida Cruises. Hon är 252 meter lång och tar 2.050 passagerare. Efter besöket i Göteborg seglar hon vidare till Oslo och de norska fjordarna.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]