Fotograf: Adam Bergman

Kategori: Passagerarsjöfart

Kryssningssäsongen igång i Göteborg

Tidigt på torsdagsmorgonen anlände årets första kryssningsfartyg, AIDAcara, till Göteborgs hamn och ytterligare ett femtiotal väntas.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]e ett femtiotal väntas.

AIDAcara, med rederiets karaktäristiska läppar och ögon i stäven, lade till vid Frihamnen i Göteborg med drygt 1.200 tyska passagerare ombord. Det italienflaggade fartyget, som ägs av tyska AIDA Cruises, är det första för säsongen. Enligt Göteborgs Hamn väntas ytterligare 51 kryssningsfartyg besöka staden under sommaren med nära 100.000 passagerare ombord.

Fler större fartyg

52 fartyg är betydligt färre än under förra årets säsong, då 73 fartyg med 108.000 passagerare besökte Göteborg. Men enligt Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn AB, är det större fartyg som kommer i år och därför inte så mycket färre passagerare.

– I år välkomnar vi fler riktigt stora kryssningsfartyg till hamnen än tidigare. Trenden inom kryssningsbranschen är att fartygen blir större och tar fler passagerare.

Hårdare miljökrav påverkar

Minskningen av antalet anlöp i år är inte något som är unikt för Göteborg, utan gäller hela Skandinavien och Baltikum.

– Antalet kryssningsanlöp har minskat med cirka fem procent i regionen. Istället har större fartyg satts in, vilket kan bero på de nya kraven på renare, och därmed dyrare, fartygsbränsle i Nordsjön och Östersjön, säger Jill Söderwall.

Bidrar med flera miljoner

Enligt Göteborgs Hamn är kryssningsturismen en viktig inkomstkälla för Göteborgs stad. Under ett besök spenderas i genomsnitt 700 kronor per person på mat, shopping och nöjen – 1.200 kronor om man inkluderar utflykter. I år innebär det att kryssningsturismen väntas ge ett tillskott på cirka 70 miljoner kronor till besöksnäringen.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Gertrud Hermansen, SMTF

    Bra start med AIDA Cruises som har en kaxigt stark miljöprofil. Full poäng till Göteborgs hamn. Bravo!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]